Hopp til innhold

Steyr-Mannlicher M1895

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Steyr-Mannlicher M1895
Steyr-Mannlicher M95-30
Basisdata
OpphavslandØsterrike-Ungarns flagg Østerrike-Ungarn
TypeRepetergevær
Produsent(er)Steyr Mannlicher
Innført1895
Bruker(e)Se artikkel
Tekniske data
Kamring8×50mmR Mannlicher
8×56mmR
MekanismeSylinderlås (rettrekk)
Vekt3.8
Lengde1272
Magasinkapasitet5 patroner

Steyr-Mannlicher M1895 er en rifle med sylinderlås med rettrekk designet av Ferdinand Ritter von Mannlicher.

Mekanisme[rediger | rediger kilde]

von Mannlicher utstyrte denne riflen med en forbedret versjon av sin (den gang) revolusjonerende rettrekkmekanisme, en liknende versjon av den han hadde brukt i Mannlicher M1890 karbin for å kunne takle røyksvakt krutt. På grunn av den distinkte bevegelsen ved ladegrep ble den kalt Ruck-Zu(rü)ck av de østerrikske soldatene (tysk slang for «fram og tilbake») og Ta-Pum av italienerne, som til og med skrev en sang om våpenet under første verdenskrig.

I samtiden var de aller fleste sylinderlåsrifler utrustet med en manuell vri-og-trekkmekanisme. Rerttrekkeren M1895 tillot en høyere skuddtakt og blokkerte ikke siktene under lading. Resultatet var at de østerriksk-ungarske troppene kunne fyre av 30-35 skudd i minuttet, mot 20 skudd i minuttet med en konvensjonell sylinderlåsrifle. Riflen var likevel pålitelig og relativt solid, skjønt den trengte noen mer vedlikehold og reparasjon i felt enn andre millitærrifler fordi manglen på vribevegelsen ikke hjalp til å løsne patronen fra kammeret, slik som på vanlige sylinderlåsrifler. Dette førte til at patroner av og til satte seg fast i kammeret. Primærutdrag ble istedet gjort ved at overflaten på bolten hadde en annen vinkel enn låseklakkene i glidekassen, slik at de første 20 mm av bolthylsens bevegelse bakover bare resulterte i at sluttstykkehodet beveget seg rundt 3 mm, og på den måten gav en mekanisk fordel.

Brukere[rediger | rediger kilde]

Propagandabilde (fargelagt) av østerriksk-ungarske stormtroppsoldater bevænet med Mannlicher M1895 Stutzens (karabin) i 1917.

Den ble brukt av den østerriksk-ungarske hær i første verdenskrig, og etterpå av både den østerrikske og ungarske hæren. Under andre verdenskrig brukte også Romania riflen. Mange av disse riflene dukket opp under andre verdenskrig, spesielt i bakre linjer og i reservetropper.

M1895 var opprinnelig kamret for ammunisjon i kaliber 8x50mmR. Mellom verdenskrigene bygget både Østerrike og Ungarn om riflene til den kraftigere 8x56mmR-patronen. De østerrikske riflene fikk da navnet M95-30 og ble også kortet ned til 1000 mm. Løpslengden ble da 486 mm og vekten 3.36 kg. Jugoslavia bygde om mange av riflene de hadde tatt i krigsbytte til 7,92 x 57 mm Mauser. Disse fikk modellnavn M95/24 og M95M i Jugoslavia.

Modeller[rediger | rediger kilde]

  • M1895 – standardmodell i kaliber 8x50mmR
  • M95-30 – østerriksk nedkortet modell i kaliber 8x56mmR
  • M95/24 og M95M – jugoslavisk modell i kaliber 7,92 x 57 mm Mauser

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata