Sturmgewehr 44

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sturmgewehr 44
Sturmgewehr44 noBG.jpg
Basisdata
Opphavsland Tyskland Tyskland
Type:Automatgevær
Produsent(er) C. G. Haenel, Steyr-Daimler-Puch, J. P. Sauer & SohnRediger på Wikidata
Innført:1943
Bruker(e):Tyskland
Tekniske data
Kamring 7,92 x 33 mm KurzRediger på Wikidata
Mekanisme:Gass-operert, vippebolt
Skuddtakt:500-600 skudd/min
Vekt, uladet:4,6 kg
Vekt, ladd:5,13 kg
Lengde:940 mm
Magasinkapasitet:30 patroner
Siktemidler:Justerbart 800 meters sikte med Bak: V-sikte; foran: ring på vertikal stang

Sturmgewehr 44 (StG 44) er et tysk automatgevær som kom helt på slutten av andre verdenskrig. Den var på grunn av den høye skuddhastigheten, det tunge kaliberet og ikke minst den lave vekten overlegen alle andre helautomatiske våpen på den tiden. StG 44 er forgjengeren til Heckler & Koch G3, og den norske versjonen AG3, produsert av Kongsberg våpenfabrikk. Rundt 426,000 var produsert under krigen.

StG 44 var den første vellykkede automatgeværet, med funksjoner inkludert en mellompatron, kontrollerbar automatisk ild, en mer kompakt design enn en kamprifle med høyere skuddhastighet, og å være designet primært for å treffe mål innenfor noen få hundre meter.

StG 44 har et avtakbart våpenmagasin med 30 skudd. Kaliberet var 7,92 x 33 mm Kurz, dvs. at prosjektilet hadde samme diameter som riflepatronen 7,92 x 57 mm Mauser, men hylsa var mye kortere. Det ble ikke produsert mange eksemplarer av StG 44 siden krigen sluttet kort tid etter at det var ferdig utviklet. En billigere versjon av StG44, Volkssturmgewehr, kom ut noe senere. Siden det var mangel på metall i Tyskland mot slutten av krigen, besto Volkssturmgewehr av mer treverk og var enklere laget enn Sturmgewehr 44. Til tross for dette var faktisk Volkssturmgewehr et funksjonelt våpen som fungerte utmerket i sin tiltenkte rolle.

Varianter[rediger | rediger kilde]

StG 44 kom i flere varianter: StG 43, StG 44, StG 45, og Volkssturmgewehr.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]