M1 (Thompson)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thompson M1928A1
Basisdata
OpphavslandUSAs flagg USA
Type:Maskinpistol
Produsent(er)Auto-Ordnance Co, Colt, Savage Arms
Innført:19171919
Utfaset:1971
Bruker(e):USA, Det britiske samveldet, Sverige
Tekniske data
Kamring.45 ACP
.30 Carbine
Mekanisme:Rekyldrevet
Skuddtakt:600–800 skudd/min
Vekt, uladet:4,8 kg
Lengde:811 mm
Magasinkapasitet:20, 30, 50, 100 skudd

Submachine Gun, Calibre .45ACP, M1 (Thompson) er en amerikansk maskinpistol i kaliber .45 ACP.

Maskinpistoler generelt oppsto som et behov fra den første verdenskrig, da man innså at infanteriet trengte et håndholdt våpen med rask skuddtakt som kunne «feie skyttergravene rene (for fiender)». De første maskinpistolene ble produsert og levert helt på slutten av den første verdenskrig.

Originalmodellen til M1 så dagens lys i 1918, og var et ganske så vellaget våpen, men ble først verdenskjent i forbudstiden (primært som «gangstervåpen»), under navnet Tommygun. Produsenten hadde klart å få den likestilt med pistoler og rifler, og våpenet kunne dermed i stor grad kjøpes i en hvilken som helst jernvareforretning i USA, noe som resulterte i store salgstall.

Thompson ble designet av den amerikanske general John T. Thompson, og bærer derfor hans navn. Ingen av de militære styrkene i USA ville ha et slikt våpen, da de mente det var unødvendig («det var jo ikke krig lenger»). Det var først gangsterne som tok dette våpenet i bruk, på 1920-tallet. Politiet så raskt hvor effektiv våpenet var og gikk selv til anskaffelse av det for å bruke det imot gangsterne.

Det kom først med et 50-skudds trommelmagasin, med pistolgrep som forskjefte foran magasinet, men etter hvert kom produsenten opp med et 20-skuddsmagasin. Britene var de første til å bestille våpenet for krigsbruk, etter at å ha truffet på tysk infanteri utstyrt med MP 38 i Frankrike under annen verdenskrig, da dette var det eneste våpenet av denne typen de kunne få kjøpt. Ut ifra erfaringene britene gjorde med sine Tommyguns, og det samme med amerikanernes under japanernes erobring av Filippinene, ble det utviklet flere typer Thompson, deriblant versjoner med rett forskjefte.

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

Thompson kan veksles mellom helautomatisk og halvautomatisk ild.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Maskinpistol fra gangstertiden - artikkel og video fra forskning.no 20.10.12