6,5 × 55 mm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
6,5 × 55 mm
6,5 × 55 mm
Basisdata
TypeRiflepatron
OpphavslandNorge Norge
Sverige Sverige
DesignerDen norsk-svenske geværkomite
Innført1893
Tekniske data
HylsetypeFlaskehals
Kulediameter6,7
Hylselengde55,0 mm
Samlet lengde78,0 mm
TennhetteLarge Rifle

6,5 × 55 mm er en patron som ble utviklet av den norsk-svenske geværkomite i 1893, og ble antatt av forsvaret i begge land som standard riflekaliber. I Norge var patronen i bruk i Forsvarets Krag-Jørgensen gevær fra 1894 til 1940. Det er fremdeles standard kaliber i Det frivillige skyttervesen og er derfor fortsatt det mest brukte riflekaliberet i Norge den dag i dag.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Patronen ble utviklet av den norsk-svenske kommisjonen i november 1893. Utgangspunktet var at man ønsket et mindre kaliber enn 10,15 mm som hadde vært brukt før. Dette for å gi en bedre og flatere kulebane, og for at soldatene skulle kunne ha med seg mer ammunisjon. I perioden like før århundreskiftet antok mange land relativt finkalibrede repetergeværer med våpenmagasin. Kalibrene som ble valgt ellers i Europa var stort sett fra 7,5 mm til 8 mm. Testingen i Norge startet med kaliberet, hvor det viste seg at 6,5 mm ga best resultater, deretter så man på hylse og hylselengde, og endte da opp med en 55 mm lang hylse. Prosjektilet som ble brukt til å begynne med, ble kalt for B-prosjektil, og var en 10,1 grams kule med rund spiss. Andre land gikk over til spissere og lettere kuler for å gi flatere kulebane og høyere utgangshastighet, og i 1925 ble en 9 grams spiss kule, det såkalte D-prosjektilet, approbert i forsvaret. Selv om lignende kuler er i bruk til konkurranseskyting også i våre dager, har det kommet et vell av andre kuler for å gi bedre presisjon, høyere utgangshastighet og flatere kulebane.

Andre betegnelser på kaliberet[rediger | rediger kilde]

Enhetspatroner för karbin, Nordisk familjebok.png
  • 6,5 × 55 Krag – Krag-Jørgensen-geværet har en låskasse som er noe svakere enn Mauser og andre moderne våpen, det er derfor ikke tilrådelig å skyte all ammunisjon i Krag. Mauser bruker hastighet over 800 m/s, og krag bruker 770 m/s.
  • 6,5 × 55 Swedish Mauser – en betegnelse som har vært brukt bl.a. i USA, det meste av ladeverktøy for hjemmelading har hatt denne betegnelsen.
  • 6,5 × 55 Scan – betegnelsen som ble brukt da Sauer 200 STR ble innført som standard våpen i de skandinaviske skytterorganisasjonene i 1990. Det var da viktig at ammunisjon ladet for Sauer ikke ble brukt i Krag.

Militært bruk[rediger | rediger kilde]

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble 6,5 × 55 mm tatt i bruk i Krag-Jørgensen-geværene, samt i Madsen MG, og var standard kaliber i forsvaret fram til andre verdenskrig.

Sverige[rediger | rediger kilde]

I Sverige ble kaliberet tatt i bruk i både Mauser m/96 og Mauser m/38, samt maskingeværer og senere i den halvautomatisk rifla Ag m/42.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Hanevik, Karl Egil (1994). Krag-Jørgensen geværet. Hanevik Våpen ANS. ISBN 82-993143-0-5. 
  • Braathen, Erik og Solli, Svein (1998). Ladeboken - utgave 4. Våpenlitteratur AS. ISBN 82-91361-04-5.