Boys antitankrifle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Boys antitankrifle
Basisdata
OpphavslandStorbritannias flagg Storbritannia
TypeRepetergevær
Produsent(er)BSA, RSAF og Inglis Company
Innført1937
Utfaset1943
Bruker(e)Storbritannia
Tekniske data
Kamring.55 Boys[1]
MekanismeSylinderlås
Vekt16[2]
Lengde1575
Magasinkapasitet5 patroner

Boys antitankrifle var en britisk anti-tankrifle med sylinderlås.

Historie[rediger | rediger kilde]

Riflen ble oppkalt etter kaptein H.C. Boys som ledet utviklingsarbeidet. Den ble ferdigstilt i 1937 og ble produsert av Royal Small Arms Factory og Birmingham Small Arms Company i Storbritannia, og av Inglis Company i Canada.[2] Etterhvert som panservognenes fikk tyngre pansring, ble Boys skiftet ut med PIAT. Den ble allikevel brukt mot andre mål og i Asia, siden Japan var senere ute med tyngre pansring. De riflene som falt i tyske hender under invasjonen i Norge og felttoget i Frankrike, ble satt inn i tysk tjeneste under navnet Panzerabwehrbüchse 782 (e), der bokstaven e står for englisch. Det ble produsert ca. 62 000 rifler i to modeller, MkI og MkII.

Bruk[rediger | rediger kilde]

I anti-tankrollen var den effektiv opp til 300 meter, da den kunne penetrere 21 mm panserstål på 100 meters hold. Det kraftige kaliberet (14 mm) gjorde at den hadde svært tung rekyl, selv om det ble gjort forsøk på å minske dette.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Twentieth-Century Artillery, side(r) 129[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Waldeland, Øyvind (1995). Krigens våpen: våpen brukt i Norge under siste verdenskrig. [Oslo]: Biblioteksentralen. s. 38. ISBN 8270221643. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]