Hopp til innhold

Majorstuen skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Majorstuen skole
MottoMest mulig læring!
LandNorge
TypeBarne- og ungdomsskole
Org.nummer974589990
Grunnlagt1908
KommuneOslo
BydelFrogner
AdresseBogstadveien 74, 0366 Oslo
RektorKatrine Sølvberg
Ansatte83
Nettstedmajorstuen.osloskolen.no (no)
Beliggenhet
Kart
Majorstuen skole
59°55′44″N 10°42′48″Ø

Majorstuen skole (også Majorstua skole[1]) er en barne- og ungdomsskole på Majorstuen i bydel Frogner i Oslo.

Skolen ble tegnet av arkitekt Bredo Berntsen. Første byggetrinn sto ferdig i 1908 og inkluderte oppgang C, D og E. Skolen hadde fra starten av 1557 elever. Elevene var i begynnelsen delt i rene gutte- og jenteklasser, og hadde også separate skolegårder. På det meste gikk det 1998 elever på Majorstuen skole.

Majorstuen skoles korps «Peik» ble opprettet i 1928. Korpset omfatter i dag både Majorstuen skole og Skøyen skole. Majorstuen skole har også sangkoret «Rødhettene», stiftet i 1948.

I forbindelse med total rehabilitering av skolen fra 2012 til 2014 var 1 - 4. trinn midlertidig plassert på Skøyen skole og 5 - 10. trinn ved Huseby leir. Til skolestart 2014 var elevene tilbake på den nyrehabiliterte skolen.

De fleste elevene fra Skøyen skole, sogner til Majorstuen skoles ungdomstrinn.

Rektorer[rediger | rediger kilde]

Majorstuen vs. Majorstua[rediger | rediger kilde]

Det brukes ulike skrivemåter til navnet på både området og skolen. Da stedsnavnet første gang skulle skrives ned var uttalen «Majorstua» (hunnkjønnsord)[trenger referanse], men etter de gjeldende skrivereglene i det danske språket ble navnet ført som «Majorstuen». Dette var fordi hunkjønnsord på dansk endte på -en, enda dette i norsk var endinga for hankjønn. Hankjønnsord tok i danske dialekter endinga -i, men hankjønnet har i skriftlig dansk gått ut av bruk slik at hunkjønnets bøying har blitt brukt i et nytt felleskjønn som følgelig har oppstått. Språkreformene i bokmål på 1900-tallet førte med seg en gradvis overgang fra dansk felleskjønn til norsk han- og hunkjønn, og Oslo kommune gjorde på et tidspunkt skrivemåten om til «Majorstua». Kartverket forvalter Sentralt stedsnavnregister i henhold til stadnamnlova og bruker den offisielle skrivemåten som Utdanningsetaten i Oslo benytter, «Majorstuen skole». Variasjon i endingene -a og -en gjenspeiles også i navn på andre virksomheter i området, som bruker begge formene. Uttalen er en identitetsmarkør og skoleeier, Oslo kommune, synes å ha tatt et standpunkt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]