Hopp til innhold

Nordmarka skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordmarka skole
LandNorge
TypeUngdomsskole, 8.–10. trinn
Grunnlagt1900
Nedlagt1983
KommuneOslo
BydelUllern
AdresseBjørnholt, Nordmarka
Beliggenhet
Kart
Nordmarka skole
60°03′03″N 10°41′19″Ø

Nordmarka skole er en tilrettelagt 8–10 skole (ungdomsskole), med undervisningstilbud til elever som ønsker et alternativ til den «vanlige» ungdomsskolen. Skolen er en selvstendig avdeling under Sollerudstranda skole. Skolen ligger på Bjørnholt i Nordmarka i Oslo.

Skolen gir eleven et skoleår balansert mellom teori og praktiske utfordringer i Nordmarka. Undervisningen er sentrert rundt skogen og Nordmarka, men fjellturer og en lengre tur til vannområdene rundt Dalsland i Sverige er også en del av tilbudet.

Skolen samarbeider med Løvenskiold–Vækerø, og bidrar i ryddingshogst og vedproduksjon med både moderne hjelpemidler og buesag og kløyvøks. Skiforeningen er også en samarbeidspartner til skolen, og elevene lærer hvordan Oslomarka tilrettelegges for friluftsliv.

Nordmarka skole.

Beboerne i Nordmarka lå langt fra skolene i byen, og i 1864 hadde barna i Nordmarka i gjennomsnitt 3 til 4 undervisningsdager i året. Tilbudet var en omgangsskole men etter at en lærer ble tilsatt økte undervisnignen til ni uker per år.. Den første skolen på Bjørnholt ble bygget i 1900. Bjørnholt var en sentral skogsgård med egen telefon. Hakkloa fikk eget skolebygg i 1917, men denne ble nedlagt etter som markagårdene ble fraflyttet.

Nordmarka skole deltok med egen fane17. mai 1955 i barnetoget i Oslo. Fanen var laget av Henny Løvenskiold, bestemoren til den nåværende eieren av Nordmarka, Carl Otto Løvenskiold (d.y.). Fanen var inspirert av Nordmarka og naturen der. En grønn gren av gran, omgitt av border i grønt og blått, med stjernebildet av Karlsvogna øverst.

Skolen på Bjørnholt ble redusert til en todelt skole fra 1966, men fortsatte å eksistere til 1983, da driften ble nedlagt. Skolen ble senere tatt i bruk som alternativ natur- og friluftslivsskole for ungdomsskoleelever, lagt som en egen avdeling til Sollerudstranda skole.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]