SCUMM

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Script Creation Utility for Maniac Mansion (SCUMM) er et scriptspråk utviklet av LucasArts (da det het Lucasfilm Games) for å forenkle utviklingen av eventyrspillet Maniac Mansion.

SCUMM er delvis en spillmotor og delvis et programmeringsspråk. Det lar utviklerne lage steder, objekter og dialogsekvenser uten å skrive kode i det språket spillets kildekode ender opp i. Dette betyr også at spillets script- og datafiler kan bli brukt på forskjellige plattformer. SCUMM har også andre motorer innebygd, slik som iMUSE, INSANE, CYST, FLEM og MMUCUS. SCUMM har blitt konvertert til følgende plattformer: 3D0, Amiga, Apple II, Atari ST, CDTV, Commodore 64, FM Towns, FM Towns Marty, Apple Macintosh, NES, MS-DOS/PC-DOS, Microsoft Windows, Sega Mega CD og PC Engine/TurboGrafx 16.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den originale versjonen ble laget av Aric Wilmunder og Ron Gilbert i 1987. Aric Wilmunder og flere andre laget senere nyere versjoner av motoren hvor den ble oppdatert og forbedret på de fleste områder.

SCUMM ble derfor brukt i flere eventyrspill fra LucasArts. Det er 10 kjente versjoner av motoren: versjon 0 (den originale Commodore 64-versjonen av Maniac Mansion), versjon 1, versjon 1.5 (NES-versjonen av Maniac Mansion) og versjon 2 til 8. LucasArts skrinla SCUMM i 1998 da de gikk over til GrimE for Grim Fandango.

Design[rediger | rediger kilde]

De fleste spillene laget med SCUMM har et verb-basert grensesnitt. Personen spilleren kontrollerer kan plukke opp objekter i spillverdenen og så bruke verbene på disse objektene og andre ting spilleren kommer over. Antall verb ble redusert fra et stort antall i de tidligere spillene til bare se, bruke (som er kontekstsensitiv og kan brukes til forskjellige ting som dra, skubbe, ta opp, osv) og prate.

Problemene spilleren kommer over løses generelt ved å bruke det riktige verbet på rett objekt. «Bruk kakeskjærer med gummitre», for eksempel. Et nevneverdig unntak er Loom hvor spilleren kontrollerer objekter i spillverdenen med forskjellige rekkefølger av noter som spilles ved hjelp av en stav.

Prateverbet starter dialogdrevne sekvenser hvor spilleren kan velge mellom forskjellige replikker han/hun kan si hvorpå personen som det prates til gir et førdefinert svar.

Versjoner[rediger | rediger kilde]

Versjon 0
Versjon 1
Versjon 1.5
  • Maniac Mansion (NES)
Versjon 2
  • Maniac Mansion (Amiga og forbedret PC-versjon)
  • Zak McKracken and the Alien Mindbenders (Amiga, Atari ST, og forbedret PC-versjon)
Versjon 3
Versjon 4
Versjon 5

Notis: iMUSE ble implementert i SCUMM i denne versjonen. Det ble også laget en annen gren av motoren da Ron Gilbert lisensierte den for spillene som ble laget av hans selskap, Humongous Entertainment. Dette SCUMM-systemet ble oppdatert separat til versjon 11.

Versjon 6
Versjon 7
Versjon 8

Idag[rediger | rediger kilde]

ScummVM er en gratis, SDL-basert SCUMM-klient. Kildekoden er åpen og skrevet i C++. Den gjør at mange spill laget med SCUMM kan spilles på dagens PC-er og på mange andre plattformer som de originalt ikke ble laget for, slik som Linux, PalmOS, PocketPC, Dreamcast, Xbox, PlayStation 2, PlayStation Portable og Nintendo DS

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]