Epyx

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Epyx
Org.formBørsnotert selskap
BransjeVideospillindustrien
Etablert1978
Opphørt 1993
HovedkontorSan Francisco
LandUSA
Produkt(er)Temple of Apshai
Grunnlegger(e)Jon Freeman

Epyx, Inc. var et selskap som utviklet og publiserte videospill i perioden fra 1978 til 1993. Selskapet ble grunnlagt som Automated Simulations og brukte først navnet Epyx på sine action-spill, men endret navn til Epyx i 1983. Epyx hadde mange suksesser på 80-tallet, men gikk likevel konkurs i 1989, og opphørte i 1993.

Epyx 500XJ joystick for hjemme-PC-er som brukte Atari kompatible joysticker, sånn som Commodore 64, Atari ST og Amiga
«Fast load cartridge» til Commodore 64 økte lesehastigheten på diskettstasjonen (for de som hadde råd til det) til det femdobbelte.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1977 inviterte Susan Lee-Murrow Jon Freeman til å spille Dungeons & Dragons sammen med Jim Connelley og Jeff Johnson. Connelley kjøpte en Commodore PET for å holde orden på spillet, og fant ut at dersom han laget et videospill kunne han trekke datamaskinen fra på skatten. Freeman og Connelly laget i 1978 Starfleet Orion, skrevet i BASIC, og året etter kom Invasion Orion der man kunne spille mot datamaskinen og ikke bare mot andre spillere. Det neste spillet: Temple of Apshai ble en suksess og solgte 20000 eksemplarer på en tid med svært få datamaskiner.[1] Etter Apshai kom flere spill laget på samme lest, og spillet selv kom på flere plattformer, blant annet Commodore 64 og Atari 400/800. Samme motor ble også brukt til nye action-spill som kom med Epyx som varemerke.

Freeman forlot selskapet i 1981, og Connelley ledet det nå store selskapet Automated Simulations. I 1983 endret selskapet navn til Epyx, og etter hvert forlot også Connelley selskapet.

I 1984 var selskapet verdens 16. største dataselskap, med 10 millioner $ i omsetning.[2] En rekke suksesser fulgte, blant annet Impossible Mission, joystick-knekkeren Summer Games, og etter det Summer Games II, Winter Games ogCalifornia Games.

I Europa ble spillene publisert av U.S. Gold til Commodore 64 og til andre populære plattformer som ZX Spectrum og Amstrad CPC. Epyx laget også en «Fast load»-cartridge til Commodore 64 som økte hastigheten på maskinens trege diskett grensesnitt.

Rettssaker[rediger | rediger kilde]

I 1987 ble Epyx saksøkt for brudd på en copyright eid av Data East USA i forbindelse med spillet World Karate Championship. Data East mente spillet lignet for mye på Karate Champ, og Epyx ble dømt til å trekke tilbake sitt spill, men anket og vant i neste rettsinnstans slik at spillet likevel kunne utgis.

Konkurs[rediger | rediger kilde]

I 1989 klarte Epyx ikke å betale regninene sine, og valgte å slutte å lage spill for datamaskiner, og laget kun spill for konsoller.[3] Epyx kuttet nesten hele staben, og Atari, som de skylte mest penger, overtok rettighetene til Epyx håndholdte konsoll, som siden ble Atari Lynx. Epyx unngikk konkurs, men endte opp med 8 ansatte og valgte å selge resten av selskapet.

I 2006 overtok britiske System 3 rettighetene til Epyx' spill.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Paul Freiberger, «This Company Is Serious about Games», InfoWorld, 11 May 1981, s. 10-11
  2. ^ Company Strategies Boomerang, Denise Caruso, InfoWorld 2. April 1984
  3. ^ Epyx goes diskless, Keith Ferrell

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Epyx – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata