Indiana Jones and the Fate of Atlantis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Indiana Jones and the Fate of Atlantis
UtviklerLucasArts
UtgiverLucasArts
DistributørSteam
GOG.com
RegissørHal Barwood
ProdusentShelley Day
DesignerHal Barwood
Noah Falstein
KomponistClint Bajakian
SpillmotorSCUMM v5
PlattformAmiga, Macintosh, DOS og FM Towns
Utgivelse1992
SjangerEventyrspill
ModusEnspiller
AldersgrenseAlle
FormatDisketter
1 x CD-ROM
Nettstedwww.lucasarts.com

Indiana Jones and the Fate of Atlantis (også feilaktig kalt Indiana Jones 4) er et eventyrspill med den fiktive arkeologen Indiana Jones, utgitt i 1992 av LucasArts. Det er det sjuende spillet som bruker spillmotoren SCUMM. Utviklingen av spillet ble ledet av Hal Barwood og Noah Falstein.

Handling[rediger | rediger kilde]

Spillets historie er ganske avansert, og er basert på Platons verker. Spillet begynner med at Indy blir spurt av Marcus Brody og en Mr. Smith om hjelp til å finne et avgudsbilde i et collegemuseum. Når Indy returnerer med statuen, finner han ei lita kule på innsiden og Smith stjeler statuen. Han avslører at hans virkelige navn er Klaus Kerner og at han er en agent for det tredje rike. Hans neste mål er Sophia Hapgood.

Sophia Hapgood, en tidligere kollega av Indy, jobber nå som en synsk person og holder seminarer hvor hun prater om Atlantis og at hun kommuniserer med en atlantisk konge, Nur-ab-sal. Kerner er ute etter medaljongen hennes, som hun og Indy fant på Island. Den hjelper henne med å kommunisere med Nur-ab-sal. Et kappløp mellom Indy og nazistene for å finne Atlantis begynner. Kerner har funnet ut at kula i statuen er orikalkum, det legendariske metallet som kan gi ekstrem kraft til maskiner og som kan benyttes til å lage bomber. Kerner finner ut dette etter at han gir statuen og kula til den gale vitenskapsmannen Dr. Hans Ubermann.

I løpet av spillet må Indy og Sophia finne Hermokrates, Platons tapte dialog som inneholder mer om Atlantis enn hans tidligere verker (Timaios og Kritias). Indy besøker steder som har forbindelser til boken, slik som en mayapyramide, Azorene, Thera og Kreta. Historien prøver å bringe sammen mange av de forskjellige teoriene om Atlantis (mange av de selvstendige, uten noen forbindelse til hverandre).

Den midtre delen av spillet har tre forskjellige stier. Man kan velge mellom action, lag (Sophia blir med) og tenking. Action inneholder flere slåsskamper, lag inneholder problemer som blir løst ved at man samarbeider og tenking inneholder flere problemer man må tenke ut løsningen på. Når man kommer til Atlantis møtes alle tre stiene og Indy møter også Sophia hvis han valgte å dra alene. Atlantis blir funnet i Egeerhavet (som forventet). Byen er i ruiner, men den har en utenomjordisk stil.

Tekniske detaljer[rediger | rediger kilde]

Dette spillet var mer nyskapende enn det tidligere eventyrspillet med Indiana Jones (Indiana Jones and the Last Crusade). Fate of Atlantis hadde tre stier man kunne velge å gå gjennom spillet på og mange av problemene i hver sti kunne også løses på forskjellige måter. Spilleren som finner alle de alternative måtene i alle tre stiene får 1000 IQ-poeng (Indy Quotient). Poengsystemet virker på samme måte som i Last Crusade hvor totalt antall poeng blir bevart når man starter spillet på nytt.

Det er også verdt å nevne at spillet brøt tradisjonen LucasArts hadde som innebar at spilleren ikke kunne dø (det var dog mulig å dø på enkelte steder i Last Crusade, Maniac Mansion og Zak McKracken). Etter at spilleren dør kommer det opp informasjon om hva som skjer videre og den totale poengsummen. Spilleren blir advart når han/hun er på vei inn i en farlig del av spillet slik at man kan lagre eller spille mer forsiktig.

Musikken i spillet var komponert av Michael Land, Clint Bajakian og Peter McConnell. Den var basert på musikken som John Williams skrev for filmene.

Spillet ble også utgitt på CD-ROM i 1993 hvor alle karakterene har stemmer, spilt stort sett av ukjente.

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Programmet ScummRev, som kan åpne ressursfilene til spillet, avslørte at det finnes et rom som ikke er i spillet. Dette rommet er ved siden av Sophias ransakte kontor. Programmererne har tilsynelatende planlagt å legge mer av handlingen til Sophias leilighet, for så å ombestemme seg og fjerne det overflødige rommet. I spillet er det bare en scene som foregår i kontoret.
  • I det hemmelige rommet er det noen objekter som kan bli identifisert med ScummRev; dette indikerer at programmererne måtte ha laget noen problemer som spilleren skulle løse i Sophias leilighet, bortsett fra dialogen som foregår i kontoret. Et av objektene er Chuck the Plant som først dukket opp i Maniac Mansion, og har også vært med i flere andre eventyrspill fra LucasArts.
  • Spillet ble gitt ut samtidig med Indiana Jones and the Fate of Atlantis: The Action Game, som stort sett fulgte den samme historien, men var et rent actionspill. Dette spillet var ikke særlig populært.
  • En tegneserie i fire deler basert på spillets historie ble gitt ut av Dark Horse Comics i 1991. Den var skrevet av Lee Mars før spillet ble gitt ut. I flere år gikk det rykter om at Fate of Atlantis var en forløper for en fjerde Indiana Jones-film. Da den fjerde filmen (Indiana Jones og Krystallhodeskallens rike) til slutt ble lansert i 2008, ble det imidlertid klart at den ikke er relatert til spillet.
  • LucasArts planla å gi ut dette spillet på Sega CD, men kansellerte denne versjonen etter at Sega CD-versjonen av The Secret of Monkey Island hadde lave salgstall. De kansellerte også Sega CD-versjonen av Monkey Island 2: LeChuck's Revenge.

Oppfølgere[rediger | rediger kilde]

Etter at den planlagte oppfølgeren Indiana Jones and the Iron Phoenix ble kansellert av Lucasarts i 1995, har det vært flere grupper som har startet med å utvikle uoffisielle oppfølgere. Ingen av dem er ferdig.

LucasArts har også gitt ut to 3D-spill med Indiana Jones, Indiana Jones and the Infernal Machine og Indiana Jones and the Emperor's Tomb. Et tredje spill er under utvikling.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]