The Secret of Monkey Island

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
The Secret of Monkey Island
Utvikler Lucasfilm Games
Utgiver Lucasfilm Games
Designer Ron Gilbert
Spillmotor SCUMM
Plattform MS-DOS, Atari ST, Macintosh, Amiga, FM Towns og Sega CD
Utgivelse USA15. oktober 1990
Sjanger Eventyrspill
Modus Enkeltspiller
Aldersgrense Alle
Mediaformat 3.5″ disketter
1x CD

The Secret of Monkey Island (SMI) er et eventyrspill utgitt av Lucasfilm Games (nå kjent som LucasArts) i 1990. Det er det femte spillet som bruker spillmotoren SCUMM og det første spillet i Monkey Island-serien. Utviklingen av spillet ble ledet av Ron Gilbert, og han, Tim Schafer og Dave Grossman designet det. En annen nevneverdig bidragsyter er forfatter Orson Scott Card, som skrev fornærmelsene for sverdkampene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Sitat My name's Guybrush Threepwood, and I want to be a pirate! Sitat

Spillet introduserer oss for Guybrush Threepwood, en ungdom som har lyst til å bli en pirat. Han driver i land på Mêlée Island i Karibia hvor han møter piratlederne som sender ham ut på tre oppdrag for å bevise at han kan være en pirat. Han må finne og beseire sverdmesteren, stjele en statue fra guvernørens herregård og finne en begravd skatt. Han møter på flere interessante figurer, slik som sverdmesteren Carla, tidligere buktaler Meathook, fengselsrotta Otis og guvernør Elaine Marley, som han forelsker seg i umiddelbart, såpass at han ikke klarer å forme sammenhengende setninger.

I mellomtiden fortelles det om den fæle spøkelsespiraten LeChuck, som var hodestups forelsket i guvernør Elaine mens han levde, men døde kort tid etter at hun avviste ham. Det viser seg at han gjenoppsto, og leder nå et eget spøkelsesskip med tilhørende mannskap under Monkey Island. Han planlegger nå å kidnappe Elaine og gifte seg med henne, og tar på seg identiteten som sheriff Fester Shinetop som del av dette. Etter flere mislykkede forsøk på å skremme vekk Guybrush bestemmer han seg for å gjøre det av med ham. Han arresterer ham, binder ham fast til et lodd og dytter ham ned i bukta. Heldigvis kan Guybrush holde pusten opptil ti minutter, og kommer seg unna. Når Guybrush så har fullført sine tre oppdrag finner han ut at LeChuck har raidet øya og kidnappet guvernøren. Guybrush bestemmer seg fort for å samle skip og mannskap og redde henne. Han rekrutterer Carla, Meathook og Otis og skaffer seg ei skute fra Stan's bruktbåtsjappe.

Når de så er ute til havs viser det seg at mannskapet ikke er videre interessert i å gjennomføre noe redningsoppdrag, og fører istedet et passivt-aggressivt mytteri. Det blir opp til Guybrush å finne sjøveien til Monkey Island mens mannskapet ligger og soler seg. Ved hjelp av en tvilsom matoppskrift – funnet i kapteinens dagbøker – klarer han på mystisk vis å finne veien til Monkey Island. Mannskapet er ikke videre imponert, og Guybrush finner letteste vei fra skip til øy: en kanon.

På Monkey Island møter Guybrush på Herman Toothrot – en lettere gal og vilt sarkastisk skipbrudden mann – som følger etter Guybrush og gir ham innsikt i de forskjellige stedene på øya. Det viser seg også at det befinner seg en stamme kannibaler på øya (som heldigvis er bevisste på sunt matinntak) som hjelper Guybrush etter at han gjør seg til venns med dem. De forteller at LeChuck og gjengen hans har okkupert helligdommen deres – det digre apehodet – og vil veldig gjerne bli kvitt ham. Guybrush får også vite at det finnes en sjelden rot som er livsfarlig for spøkelser, men dessverre har LeChuck stjålet den og låst den vekk. Guybrush klarer å komme seg inn i apehodet og finner frem til LeChucks spøkelsesskip. Ved hjelp av et magisk kjede klarer han å finne den sjeldne roten. Han haster fort tilbake til kannibalene, som kjapt lager et anti-spøkelse sprøytemiddel av roten. Uheldigvis har LeChuck satt seil for Mêlée Island for å gifte seg innen Guybrush kommer tilbake. Heldigvis dukker mannskapet opp og oppmuntrer Guybrush til å redde dagen før de seiler tilbake (alternativt, om Guybrush senker skipet sitt med en steinkatapult kommer Herman og seiler ham tilbake istedet, med den forklaring at som skipbrudden måtte han vente på å reddes først).

Når Guybrush lander på brygga i Mêlée Island viser det seg fort at følget nok en gang har bestemt seg for å la ham i stikken. Han bruker rotekstraken til å "drepe" alle spøkelsene som er i veien før han endelig kommer til kirken, hvor LeChuck har bryllupet sitt. Han avbryter heroisk giftemålet, men til begges overraskelse viser det seg at Elaine hadde unsluppet spøkelseskipet for lenge siden og at "bruden" viser seg å være to aper, bevæpnet med anti-spøkelsesrot ekstrakt. Dessverre greier Guybrush å jage vekk apene, og LeChuck begynner å banke Guybrush over hele Mêlée Island. Innimellom julingen finner Guybrush en flaske rotøl, som viser seg å være like effektivt som rotekstrakt. Han skvetter litt på LeChuck, som umiddelbart eser opp og eksploderer i et imponerende fyrverkeri, som Guybrush og Elaine romantisk bevitner.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Spillet ble opprinnelig utgitt på disketter i 1990 for Atari ST, Macintosh og PC med EGA-grafikk. Flere måneder ble PC-versjonen gitt ut på nytt med VGA-grafikk. Amiga-versjonen, som kom ut like etterpå, brukte EGA-grafikken fra PC-versjonen for figurene og VGA-grafikken fra den nyere versjonen for bakgrunner.

I juni 1992 ble spillet gitt ut på CD-ROM (PC og Sega CD). Denne versjonen hadde forbedret musikk (som CD-lyd) så vel som grafiske verb og liste over objekter spilleren besitter (slik som i Monkey Island 2: LeChuck's Revenge). Høsten 1992 ble CD-ROM-versjonen også gitt ut til FM Towns. På grunn av at Sega CD ikke kunne vise mer enn 64 farger om gangen (i motsetning til 256 farger som var standard på PCer), hadde denne versjonen et noe utvasket utseende.

Sega CD-versjonen hadde et passordsystem som ikke lagret alle objektene spilleren hadde fått tak i, men de objektene som var nødvendige for å avansere i spillet. På grunn av lave salgstall valgte LucasArts å ikke gi ut oppfølgeren Monkey Island 2 på Sega CD. De ga også opp planene om å utgi Indiana Jones and the Fate of Atlantis på samme plattform.

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Elijah Wood har sagt at The Secret of Monkey Island er hans favoritttspill i en undersøkelse gjort av PC Gamer blant kjendiser.
  • En person fra Loom sitter i SCUMM Bar på Mêlée Island i spillet. Han har på seg en pirathatt og et jakkemerke hvor det står «Ask me about Loom». En måke fra Loom kan også sees i spillet.
  • Tastekombinasjonen CTRL+W gjør at du vinner spillet øyeblikkelig. Det skal dog nevnes at man ikke får se slutten av spillet. Teksten «You Win!» kommer opp på skjermen og deretter dukker rulleteksten opp mens avslutningsmusikken blir spilt. Denne teksten dukker ikke opp hvis man går gjennom spillet på vanlig måte.
  • En beryktet spøk, som mange spillere trodde var en feil, involverer en trestubbe i skogen. Når man ser på den sier Guybrush at han ser et hull som går til en labyrint av grotter. Hvis Guybrush prøver å kravle inn i hullet, ber spillet spilleren om å sette inn diskett #23 #47 og #98 (spillet ble gitt ut på 4 eller 8 disketter). I rulleteksten står det også «art and animation for disk #23». Mange spillere tok ikke spøken og supporttelefonen hos LucasArts fikk mange henvendelser fra spillere som lurte på hvor de kunne få tak i resten av diskettene. Spøken ble fjernet fra CD-versjonen. Den ble også nevnt i Monkey Island 2 hvor Guybrush kan kalle hintlinjen hos LucasArts og spørre «Who thought up that dumb stump joke?» og svaret man får er «I'm tired of hearing about that damn stump. Do you have any idea how many calls I get a DAY about that?». I The Curse of Monkey Island stikker Guybrush hodet inn i en åpning som leder ut til trestubben i skogen, komplett med EGA-grafikk.
  • Grensesnittet i den originale versjonen hadde 12 verb som spilleren kunne velge mellom. På CD-versjonen var dette redusert til 9 verb.
  • Det er mulig å dø i løpet av spillet. Guybrush sier flere ganger at han kan holde pusten i 10 minutter. På et visst punkt i spillet blir Guybrush kastet til sjøs, og hvis spilleren venter i 10 minutter vil han drukne og dø. Guybrush sier på spøk at tiden står stille i videospill, men etter at han dør er det 10 minutter senere. Dette er den eneste gangen tiden i spillet forandres.
  • Guybrush kan falle ned fra fjellet på Monkey Island. En dialogboks kommer opp med «Reload, Restart, or Quit». Denne er i samme stil som de boksene som kommer opp hvis du dør i Sierras eventyrspill. Noen sekunder senere spretter Guybrush opp igjen fordi han landet på et gummitre.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]