Hopp til innhold

The Secret of Monkey Island

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Secret of Monkey Island
UtviklerLucasfilm Games
UtgiverLucasfilm Games
DesignerRon Gilbert
KomponistMichael Land
SpillmotorSCUMM
PlattformMS-DOS, Atari ST, Macintosh, Amiga, FM Towns og Sega CD
Utgivelse15. oktober 1990
SjangerEventyrspill
ModusEnspiller
AldersgrenseAlle
Format3.5″ disketter
1x CD
Del av serien Monkey Island

The Secret of Monkey Island (SMI) er et humoristisk eventyrspill utgitt av Lucasfilm Games (nå kjent som LucasArts) i 1990. Det er det femte spillet som bruker spillmotoren SCUMM, og det første i Monkey Island-serien. Utviklingen av spillet ble ledet av Ron Gilbert, som designet det sammen med Tim Schafer og Dave Grossman. En annen nevneverdig bidragsyter er forfatteren Orson Scott Card, som skrev fornærmelsene for sverdkampene.

My name's Guybrush Threepwood, and I want to be a pirate!

Spillet introduserer Guybrush Threepwood, en ungdom som har lyst til å bli en pirat. Han driver i land på Mêlée Island i Karibia hvor han møter piratlederne som sender ham ut på tre oppdrag som skal bevise at han er kvalifisert til å være pirat. Han må finne og beseire sverdmesteren, stjele en statue fra guvernørens herregård og finne en begravd skatt. Han møter på flereskikkelser, slik som sverdmesteren Carla, tidligere buktaler Meathook, fengselsrotta Otis og guvernør Elaine Marley, som han forelsker seg i umiddelbart, såpass at han ikke klarer å forme sammenhengende setninger.

I mellomtiden fortelles det om spøkelsespiraten LeChuck, som også var forelsket i guvernør Elaine, men døde kort tid etter at hun avviste ham. Det viser seg at han gjenoppsto, og nå kommanderer et eget spøkelsesskip med tilhørende mannskap under Monkey Island. Han planlegger nå å kidnappe Elaine og gifte seg med henne, og tar på seg identiteten som sheriff Fester Shinetop som del av dette. Etter flere mislykkede forsøk på å skremme vekk Guybrush bestemmer han seg for å gjøre det av med ham. Han arresterer ham, binder ham fast til et lodd og dytter ham ned i bukta. Heldigvis kan Guybrush holde pusten opptil ti minutter, slik at han kommer seg unna. Når Guybrush har fullført sine tre oppdrag, finner han ut at LeChuck har raidet øya og kidnappet guvernøren. Guybrush bestemmer seg for å samle skip og mannskap og redde henne. Han rekrutterer Carla, Meathook og Otis og skaffer seg ei skute fra Stans bruktbåtsjappe.

Til havs viser det seg at mannskapet ikke er videre interessert i å gjennomføre noe redningsoppdrag, men heller fører i stedet et passivt-aggressivt mytteri. Det blir opp til Guybrush å finne sjøveien til Monkey Island mens mannskapet ligger og soler seg. Ved hjelp av en tvilsom matoppskrift – funnet i kapteinens dagbøker – klarer han å finne veien til Monkey Island. Mannskapet er ikke videre imponert, og Guybrush finner letteste vei fra skip til øy: en kanon.

På Monkey Island møter Guybrush på Herman Toothrot – en lettere gal og vilt sarkastisk skipbrudden mann – som følger etter Guybrush og gir ham innsikt i de forskjellige stedene på øya. Det viser seg at det befinner seg en stamme kannibaler på øya (som heldigvis er bevisste på sunt matinntak) som hjelper Guybrush etter at han gjør seg til venns med dem. De forteller at LeChuck og gjengen hans har okkupert helligdommen deres – det digre apehodet – og vil gjerne bli kvitt ham. Guybrush får også vite at det finnes en sjelden rot som er livsfarlig for spøkelser, men dessverre har LeChuck stjålet og låst den vekk. Guybrush klarer å komme seg inn i apehodet og finner frem til LeChucks spøkelsesskip. Ved hjelp av et magisk kjede klarer han å finne den sjeldne roten. Han haster tilbake til kannibalene, som kjapt lager et anti-spøkelse sprøytemiddel av roten. Uheldigvis har LeChuck satt seil for Mêlée Island for å gifte seg innen Guybrush kommer tilbake. Heldigvis dukker mannskapet opp og oppmuntrer Guybrush til å redde dagen før de seiler tilbake (alternativt, om Guybrush senker skipet sitt med en steinkatapult kommer Herman og seiler ham tilbake i stedet, med den forklaring at som skipbrudden måtte han vente på å reddes først).

Når Guybrush lander på brygga i Mêlée Island viser det seg at følget nok en gang har bestemt seg for å la ham i stikken. Han bruker rotekstraken til å «drepe» alle spøkelsene som er i veien før han endelig kommer til kirken, hvor LeChuck holder bryllupet sitt. Han avbryter giftemålet, men til begges overraskelse viser det seg at Elaine hadde unnsluppet spøkelseskipet for lenge siden og at «bruden» viser seg å være to aper bevæpnet med anti-spøkelsesrot-ekstrakt. Guybrush greier å jage vekk apene, og LeChuck begynner å banke Guybrush over hele Mêlée Island. Innimellom julingen finner Guybrush en flaske rotøl, som viser seg å være like effektivt som rotekstrakt. Han skvetter litt på LeChuck, som umiddelbart eser opp og eksploderer i et imponerende fyrverkeri, som Guybrush og Elaine romantisk bevitner.

Utgivelser

[rediger | rediger kilde]

Spillet ble opprinnelig utgitt på disketter i 1990 for Atari ST, Macintosh og PC med EGA-grafikk. Senere ble PC-versjonen gitt ut på nytt med VGA-grafikk. Amiga-versjonen, som kom ut like etterpå, brukte EGA-grafikken fra PC-versjonen for figurene og VGA-grafikken fra den nyere versjonen for bakgrunner.

I juni 1992 ble spillet gitt ut i en utvidet versjon på CD-ROM (PC og Sega CD). Høsten 1992 ble CD-ROM-versjonen også gitt ut til FM Towns. Siden Sega CD ikke kunne vise mer enn 64 farger om gangen (i motsetning til 256 farger som var standard på PC-er), hadde denne versjonen et noe utvasket utseende.

Sega CD-versjonen hadde et passordsystem som ikke lagret alle objektene spilleren hadde fått tak i, men de objektene som var nødvendige for å avansere i spillet. På grunn av lave salgstall valgte LucasArts å ikke gi ut oppfølgeren Monkey Island 2 på Sega CD. De ga også opp planene om å utgi Indiana Jones and the Fate of Atlantis på samme plattform.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]