Marki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kong Kristian IVs krone
Fyrstelige og adelige titler
Keiser og keiserinne
Konge og dronning
Kurfyrste og kurfyrstinne
Storhertug og storhertuginne
Erkehertug og erkehertuginne
Hertug og hertuginne
Storfyrste og storfyrstinne

Markgreve og markgrevinne

Marki og markise
Fyrste og fyrstinne
Greve og grevinne

Borggreve og borggrevinne

Vicomte og vicomtesse

Baron og baronesse

Friherre og friherrinne
Ridder og dame
Edler og edle

Herre og dame

Marki (fra fransk marquis) er en arvelig høyadelig tittel i flere europeiske land og deres tidligere kolonier. Tittelen brukes også tradisjonelt til å gjengi kinesiske og japanske titler av tilsvarende rang.[trenger referanse]

I de fleste land som bruker tittelen er markitittelen under hertug og over greve/jarl.[trenger referanse] En kvinne som er tittelinnehaver eller er gift med en marki kalles en markise[1]; i noen tilfeller brukes også dette om en markis datter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den opprinnelige tittelen var den tyske Markgraf, markgreve, som ble brukt i Det tysk-romerske rike. Dette var grever som kontrollerte grenseområder (fra mark, germansk for «grense»). Fordi grenseområdene var både viktige og mer krevende å styre enn andre områder fikk de utvidede fullmakter, og ble dermed stående over vanlige grever.

Fra omkring 1300, muligens tidligere, ble tittelen tatt i bruk i England, men da uten betydningen «greve i grenseområde». Dermed hadde markitittelen som en egen tittel mellom greve/jarl og hertug oppstått.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Markise» i Bokmålsordboka. Formen «markisinne» som noen ganger brukes på norsk er feilaktig, men forekommer på svensk og nederlandsk.