Planlagt by

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Brasils nasjonalkongress (Congresso Nacional) i Brasília, en by som ble designet av Lúcio Costa, Oscar Niemeyer og Roberto Burle Marx i 1956 og ble hovedstad i 1960. Brasília har i dag omkring tre millioner innbyggere og er verdens største by som ikke fantes på begynnelsen av 1900-tallet.
Sandkasselek ved en barnehage i Eisenhüttenstadt 1954. Eisenhüttenstadt («jernverksbyen») var den første «sosialistiske byen» i Øst-Tyskland. Byen het opprinnelig Stalinstadt og ble anlagt med bolig- og fritidsområder i tilknytning til stålverket der.

En planlagt by eller ny by er en by eller et tettsted som har blitt planlagt fra begynnelsen av og som har vokst frem mer eller mindre i tråd med planen. Flere av verdens hovedsteder er slike planlagte byer, blant annet Washington D.C. i USA, Canberra i Australia, Brasília i Brasil, Islamabad i Pakistan og Dodoma i Tanzania.

Planlagte byer finnes også i en rekke tidligere kolonier, ikke minst i Nord- og Sør-Amerika.

I Storbritannia brukes betegnelsen new town på planlagte byer som ble grunnlagt i det 20. århundre for å avlaste storbyene. Eksempler på slike byer er Telford og Milton Keynes.