Irlands grevskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Det er tradisjonelt 32 grevskap i Irland. 26 av disse ligger i Irland, mens de resterende seks ligger i Nord-Irland tilhørende Storbritannia. Grevskapene ble opprettet i det 19. århundre for å forbedre ordningen for lokalstyre innenfor de fire eldgamle provinsene. De er basert på distrikter som tildels ble definert allerede i normannisk tid.

Selv om enkelte av grevskapene i nyere tid har blitt endret, og de seks i Nord-Irland ikke lenger er administrative enheter, brukes de fortsatt i flere sammenhenger, som for eksempel organiseringen av idrett.

Kart over grevskaper i Irland Irland
 1. Dublin
 2. Wicklow
 3. Wexford
 4. Carlow
 5. Kildare
 6. Meath
 7. Louth
 8. Monaghan
 9. Cavan
 10. Longford
 11. Westmeath
 12. Offaly
 13. Laois
 14. Kilkenny
 15. Waterford
 16. Cork
 1. Kerry
 2. Limerick
 3. Tipperary
 4. Clare
 5. Galway
 6. Mayo
 7. Roscommon
 8. Sligo
 9. Leitrim
 10. Donegal

Nord-Irland

 1. Fermanagh
 2. Tyrone
 3. Londonderry
 4. Antrim
 5. Down
 6. Armagh

Seks av de 26 grevskapene i staten Irland har mer enn ett administrativt distrikt, slik at det er total 34 enheter på grevskapsnivå. Tipperary ble delt i nord og sør allerede i 1898, da grevskapene formelt ble administrative enheter. Dublin ble delt i fire (Dun laoghaire-Rathdown, Fingal, South Dublin og City of Dublin i 1992. I tillegg utgjør byene Cork, Galway, Limerick og Waterford egne distrikter.

I Nord-Irland ble det i 1973 gjennomført en omfattende reform. De åtte enhetene, seks grevskap og de to distriktene Belfast og Derry, ble erstattet av 26 distrikter. Flere av disse krysser de tradisjonelle grevskapsgrensene. De åtte eldre enhetene er bevart som stattholderskap.