Das Kapital

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Das Kapitals tittelside

Das Kapital (Kapitalen) er et bokverk i tre deler skrevet av tyskeren Karl Marx. Boken er en kritisk analyse av kapitalismen.

Verkets første bok kom ut i 1867. Marx døde imidlertid før de resterende bindene kunne utgis, men andre og tredje bok ble fullført av vennen Friedrich Engels og utgitt i henholdsvis 1885 og 1894. En såkalt fjerde bok, «Teorier om merverdien» ble gitt ut i en redigert utgave av Karl Kautsky i årene 19051910, det opprinnelige manuskriptet ble først gitt ut i 1956.

En norsk utgave ble påbegynt på 1930-tallet. Verket ble oversatt av Johan Vogt og Erling Falk, som imidlertid døde før oversettelsen var ferdigstilt. Pax forlag ga på 1970-tallet ut forkortede versjoner av alle tre bind. Oktober forlag ga i 1983 ut en nyoversettelse av bok 1, som er blitt gitt ut i flere nye utgaver senere. Røde Fane ga i 1994 ut en del av bok 3, Loven om profittratens tendens til å falle.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Verket har undertittelen «Kritikk av den politiske økonomien», og postulerer således en grunnleggende kritikk både av kapitalismens funksjon og de (borgerlige) analysene som er knyttet til kapitalismen, slik som den etablerte sosialøkonomien. Kapitalen er inndelt i tre emnekretser, som utgjør hver sitt bind:

  1. Der Produktionsprozess des Kapitals – Kapitalens produksjonsprosess
  2. Der Zirkulationsprozess des Kapitals – Kapitalens sirkulasjonsprosess
  3. Der Gesamtprozess der kapitalistischen Produktion – Den kapitalistiske produksjons samlede prosess

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


litteraturstubbDenne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.