Derry (distrikt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Derry

Kart over Derry
Vist i Nord-Irland

Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land Nord-Irland Nord-Irland
Trad. grevskap: Londonderry/Derry
Status Distrikt
Adm. senter Londonderry/Derry
Areal 387 km²
Befolkning 10 796 (2005)
ONS-kode 95A

Derry er et administrativt distrikt i Nord-Irland. Det ligger i grevskapet Londonderry, og distriktet het også Londonderry inntil 1984.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Disputten omkring byen og grevskapets navn, Londonderry eller Derry, førte til at distriktsrådet i 1984 valgte å skifte navn fra Londonderry til Derry. Det endret også navn på Londonderry Eglinton Airport til City of Derry Airport. Men den britiske regjeringen nektet å endre det offisielle navnet på byen. Distriktet hadde pr. 2005 75,4% katolikker, som generelt foretrekker formen Derry, og 23,2% protestanter, som generelt foretrekker Londonderry.

Navneendringen førte til at unionistene boikottet distriktsrådet. Jim Guy og David Davis brøt denne boikotten, og ble ekskludert fra Ulster Unionist Party, og ble senere gjenvalgt som uavhengige unionister i en periode. Unionistene forsøkte å få opprettet et eget distrikt, Waterside, i et område med protestantisk flertall, men lyktes ikke med dette. Boikotten endte i begynnelsen av 1990, og i valget i 2005 stilte for første gang ingen unionister til valg i valgkretsen West Bank.