Liste over gasskraftverk i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over gasskraftverk i Norge viser de fleste norske gasskraftverk både offshore og på land. Listen inkluderer også informasjon om turbinene med type og virkningsgrad hvor det er kjent. Også vist er om anleggene turbinene er tilknyttet er eller skal knyttes til landstrøm.

Offshore gassturbiner
Navn Antall turbiner Turbintype Virkningsgrad [%] Installert effekt [MW] Årsproduksjon [GWh] Elektrifisering
Aasta Hansteen 2[1] GTC Compressor Turbin, LM6000

GTG Generator Turbin, LM2500[1]

36.3 [2]
Alvheim General Electric LM 2500[3] 37[3]
Balder / Rinhorne 3 Solar Taurus 60S[3] 20[3] 15 129 (2007)[4]
Brage 3 65 332 (2007)[4]
Draugen 5 63 319 (2007)[4]
Edvard Grieg 2 60[5][6] Skal elektrifiseres [7]
Ekofisk J 6 General Electric LM-2500PJ [3] 37[3] 139 888 (2007)[4]
Ekofisk K 6 84 202 (2007)[4]
Eldfisk 8 96 494 (2007)[4]
Gina Krogh Skal elektrifiseres [7]
Gjøa Elektrifisert fra land
Glitne 4 11 82 (2007)[4]
Goliat 1 [8] GE LM2500+G4 DLE1 DF2 [8] 38 / 80 med varmegjennvinning [8] 32.7 [8] 60[9] Elektrifisert fra land
Grane 3 84 319 (2007)[4]
Gullfaks A 7 General Electric LM2500 PE[3] 37[3] 140 839 (2007)[4]
Gullfaks C 5 100 583 (2007)[4]
Gudrun Skal elektrifiseres [7]
Gyda 4 Ruston Tornado[3] 28[3] 26 [10] 92 (2007)[4]
Gungne
Heidrun 4 104 528 (2007)[4]
Heimdal 7 53 196 (2007)[4]
Ivar Aasen Skal elektrifiseres [7]
Johan Sverdrup
Jotun A 2 44 205 (2007)[4]
Kristin 3 90 0 (2007)[4]
Kvitebjørn 2 24 58 (2007)[4]
Martin Linge Elektrifisert fra land[6]
Njord 4 66 293 (2007)[4]
Ormen Lange Elektrifisert fra Nyhamna
Norne 4 80 583 (2007)[4]
Oseberg C 2 48 278 (2007)[4]
Oseberg D
Oseberg FS 8 221 1444 (2007)[4]
Oseberg Sør 66 274 (2007)[4]
Oseberg Øst 1 22 116 (2007)[4]
Sigyn
Sleipner A 8 160 966 (2007)[4] Skal elektrifiseres [7]
Sleipner T 3 60 316 (2007)[4] Skal elektrifiseres [7]
Snøhvit Elektrifisert fra land
Snorre A 8 88 447 (2007)[4]
Snorre B 2 General Electric LM 2500 +[3] 40[3] 74 299 (2007)[4]
Solveig
Statfjord A 6 96 372 (2007)[4]
Statfjord B 5 80 547 (2007)[4]
Statfjord C 7 116 727 (2007)[4]
Tor 4 8 41 (2007)[4]
Troll A 1 5 6 (2007)[4] Elektrifsert fra Kollsnes
Troll B 4 88 513 (2007)[4] Skal elektrifiseres [11]
Troll C 4 88 424 (2007)[4] Skal elektrifiseres [11]
Ula 3 44 226 (2007)[4]
Utgard
Valhall 8 110 444 (2007)[4] Elektrifisert fra land
Varg 0 0 75 (2007)[4]
Veslefrikk 3 28 243 (2007)[4]
Visund 4 88 356 (2007)[4]
Åsgard A 4 General Electric LM-6000 PB[3] 25[3] 126 641 (2007)[4]
Åsgard B 5 General Electric LM 2500 PC[3] 25[3] 135 842 (2007)[4]
Landbaserte gassturbiner
Navn Antall turbiner Turbintype Installert effekt [MW] Årsproduksjon [GWh]
Kollsnes 10.6 83
Melkøya 5[12] 229[12]
Nyhamna 140 (2016) "økes til 250 MW i

2018/2019" [13]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Equinor (31.03.2020). «Årsrapport Aasta Hansteen 2019 AU-AHA-00085» (PDF). 
  2. ^ Statoil (3. april 2018). «Utslippssøknad for planlagte utslipp fra Aasta Hansteenfeltet: Boring og produksjon C134-ST-S-GA-0001» (PDF). 
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Teknisk Ukeblad (27. oktober 2014). «På disse plattformene fyrer de minst for måkene». Tu.no (norsk). Besøkt 31. august 2021. 
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak ZERO (2007). Biodrivstoff offshore - Mulighetsstudie for bruk av biodrivstoff for klimagassreduksjoner offshore. 
  5. ^ Teknisk Ukeblad (17. juni 2014). «Her kan gassen brennes med bedre virkningsgrad enn på sokkelen». Tu.no (norsk). Besøkt 31. august 2021. 
  6. ^ a b Oljedirektoratet. «Kraft fra land-rapport, 2020». 
  7. ^ a b c d e f «Seks nye felt skal kobles på Johan Sverdrup-strømmen». 
  8. ^ a b c d Miljødirektoratet. «Produksjon og drift på Goliat PL 229 - Vedtak om tillatelse etter forurensningsloven» (PDF). 
  9. ^ «St.prp. nr. 64 (2008–2009) - Utbygging og drift av Goliatfeltet, side 44» (pressemelding). Regjeringen. 2009. 
  10. ^ «Kraft fra land til norsk sokkel - Miljødirektoratet». Miljødirektoratet/Norwegian Environment Agency. Besøkt 31. august 2021. 
  11. ^ a b «Landet milliardavtale om å elektrifisere Troll B og C». 
  12. ^ a b «Vil stenge gassturbinene på Melkøya». Energiteknikk. 5. april 2019. Besøkt 5. september 2021. 
  13. ^ «KonKraftrapport 2016 - 2 - Klima : norsk sokkel i endring» (PDF). KonKraftrapport. august 2016. Arkivert fra originalen (PDF) 17. mars 2017. Besøkt 5. september 2021.