Åsgardfeltet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Åsgardfeltet er et oljefelt og naturgassfelt i Norskehavet.

Hovedforsyningsbasen for feltet ligger i Kristiansund, mens driftsorganisasjonen ligger i Stjørdal. Equinor er operatør for feltet. Utvinning fra feltet startet i 1999.

Navnet kommer fra Åsgard i norrøn mytologi.

Feltet[rediger | rediger kilde]

Åsgardfeltet ligger på Haltenbanken i Norskehavet, om lag 200 kilometer fra kysten av Trøndelag og 50 kilometer sør for Heidrunfeltet.[1] Feltet ligger på 240–320 meters havdyp og er bygd ut med utvinningsutstyr på havbunnen. Utvinningsbrønnene er bundet til produksjons- og lagerskipet Åsgard A.

Aker Solutions (Engineering & Subsea) utvikler verdens første storskala undervannskompresjonsanlegg (Subsea Compression) for Åsgardfeltet.[trenger referanse]

Den halvt nedsenkbare gassplattformen Åsgard B håndterer naturgasskondensat (lettolje) og naturgass. Gassvolumene leveres igjennom Åsgard Transport som er en rørledning til Gassterminalen på Kårstø i Rogaland. Kondensat leveres som egen kvalitet under navnet Åsgard Blend til lagerskipene Åsgard A og Åsgard C. Equinor driver plattformene Åsgard A og Åsgard B selv. Knutsen OAS Shipping opererer Åsgard C på vegne av Equinor.[2][3]

Plattformene[rediger | rediger kilde]

Åsgard A er en skipsformet FPSO. Den ble prosjektert av Aker Engineering, og er av typen Tentech 900S. Dekket er bygget av Aker Stord og skroget av Hitachi. Den har en oljelagerkapasitet på 145.000m3 og dekksvekt på om lag 15.000 tonn. Den er 278m lang, vanndypet er 315 meter og den er forankret med 12 ankerliner. Den startet produksjonen 20.5.1999.

Åsgard B er en halvt nedsenkbar plattform som ble prosjektert av Aker Engineering, og er av typen GVA 70. Dekket er bygget av Kværner Rosenberg og skroget av Daewoo. Den har et deplassement på om lag 85.000 tonn og dekksvekt på om lag 34.000 tonn. Dekket er 95*115m, vanndypet er 300 meter og den er forankret med 16 ankerliner. Den startet produksjonen 4.10.2000.

Åsgard C er en skipsformet FSO (M/T Jorunn Knutsen) er et lagerskip for naturgasskondensat. Skipet ble bygget i 1998 i Astilleros De Sestao i Spania. Det har et deplassement på 125.000 tonn, og er 264m lang og 42m bred. Vanndypet er 290m og den har ni ankerliner. Det har norsk flagg og er klasset i DNV GL. Det er koblet til Åsgard B og Kristinfeltet. Det har et offshore lastesystem av typen STL (submerged turret loading). Den startet produksjonen 4.10.2000.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]