Hopp til innhold

Kraftvarmeverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Masnedø kraftvarmeverk i Danmark.
Longyear Energiverk på Svalbard er et kraftvarmeverk som leverer fjernvarme.

Kraftvarmeverk er et teknisk anlegg som produserer kraftvarme, altså elektrisitet og fjernvarme. Kraftvarme bygger på at det finnes fjernvarmenett som kan ta imot den varmen som blir til overs ved produksjon av elektrisitet. På engelsk kalles dette derfor Combined Heat and Power (CHP). Prosessen med gjenvinning av varmen kalles kogenerasjon (cogeneration). Et gasskraftverk med slik gjenvinning nytter kogenerasjons-turbin eller Combined-cycle Gas Turbin (CCGT).

Ettersom kraftvarme går ut på å selge varme til kunder kan den regnes som produsert energi. Dette gjør at virkningsgraden til anlegget øker fra ca. 30–40 % til rundt 90 %. Vanligvis planlegges driften av kraftvarmeverk i dag etter fjernvarmenettets varmebehov. Men de fleste anlegg kan gå over til ren el-produksjon og kobler da en kuldekondensator til dampsyklusen som kjøler den ned med sjøvann.

Kraftvarmeverk drives hovedsakelig av kull og olje, men i de senere årene har mange anlegg begynt å konvertere til fornybar energi som torv og biobrensel.

Et kraftvarmeverk er en type varmekraftverk som utnytter spillvarmen. Et tradisjonelt varmekraftverk produserer elektrisk strøm, mens om lag 60% av brenselsenergien går tapt som unyttig spillvarme. I kraftvarmeverk får kjølevannet en høyere temperatur. Det medfører at det blir et lavere utbytte av elektrisitet, men det gir samtidig en høyere utnyttelse av den totale energien, opp mot 90 %.[1]

Norge har ett kraftvarmeverk drevet på kull, Longyear Energiverk i LongyearbyenSvalbard.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Om kraftvarmeverk, fra Store norske leksikon