Hopp til innhold

Havstrømkraft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
SeaFlow fra 2003, en prototyp 300 kW turbin som utnytter tidsvannskraft utenfor Lynmouth i Devon, men som også kan installere havstrømturbin.

Havstrømkraft er den økonomiske utnyttingen av den kinetiske energien i havstrømmene i verdenshavene. Et havstrømkraftverk vil kunne utnytte bevegelsesenergien i vannmassene, som er svært stabile og forutsigbare. Selv om havstrømmene ikke utnyttes kommersielt til energiproduksjon ennå, antas det at de har meget stort potensial. Eksempelvis er energien i Golfstrømmen om lag 21.000 ganger større enn energien i Niagarafallene.

Havstrømenergi atskiller seg fra tidevannsenergi ved å være helt jevn gjennom døgnet, månefasene, og årstidene. Potensialet for kraftproduksjon i Floridastredet, hvor Golfstrømmer forlater Karibia og går over i Atlanterhavet, er overflatehastigheten 7,4 km/t, og kraftpotensialet er 1 kW per m².[1]

Forsøkskraftverk

[rediger | rediger kilde]

I mai 2003 ble det installert en tidsvanns- og havstrømturbin kalt Seaflow ved byen Lynmouth i Devon i Storbritannia, med en effekt på 300 kW.[2] Anlegget har turbiner for utnytting av dyphavsstrømmer, men tjener først og fremst som prototyp tidevannskraftverk. Det gjøres også forsøk i Sør-Korea. En del av forskningen går ut på å lede havvann gjennom innsnevrede installasjoner og utnytte Venturieffekten. Hovedutfordringen er å gjøre utnyttingen økonomisk lønnsom. Det er også knyttet bekymring til større anleggs effekt på marin flora.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Ocean Current Energy Potential on the U.S. Outer Continental Shelf Arkivert 16. mai 2011 hos Wayback Machine. – USAs Innenriksdepartement.
  2. ^ SeaGen Arkivert 6. mai 2015 hos Wayback Machine. – fra Marine Current Turbines Ltd.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata