Havstrømkraft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vindmølle
Fornybar energi

Vindkraft

Vannkraft

Solkraft

Geotermisk energi

Bioenergi

Havenergi

SeaFlow fra 2003, en prototyp 300 kW turbin som utnytter tidsvannskraft utenfor Lynmouth i Devon, men som også kan installere havstrømturbin.

Havstrømkraft er den økonomiske utnyttingen av den kinetiske energien i havstrømmene i verdenshavene. Et havstrømkraftverk vil kunne utnytte bevegelsesenergien i vannmassene, som er svært stabile og forutsigbare. Selv om havstrømmene ikke utnyttes kommersielt til energiproduksjon ennå, antas det at de har meget stort potensial. Eksempelvis er energien i Golfstrømmen om lag 21.000 ganger større enn energien i Niagarafallene.

Havstrømenergi atskiller seg fra tidevannsenergi ved å være helt jevn gjennom døgnet, månefasene, og årstidene. Potensialet for kraftproduksjon i Floridastredet, hvor Golfstrømmer forlater Karibia og går over i Atlanterhavet, er overflatehastigheten 7,4 km/t, og kraftpotensialet er 1 kW per m².[1]

Forsøkskraftverk[rediger | rediger kilde]

I mai 2003 ble det installert en tidsvanns- og havstrømturbin kalt Seaflow ved byen Lynmouth i Devon i Storbritannia, med en effekt på 300 kW.[2] Anlegget har turbiner for utnytting av dyphavsstrømmer, men tjener først og fremst som prototyp tidevannskraftverk. Det gjøres også forsøk i Sør-Korea. En del av forskningen går ut på å lede havvann gjennom innsnevrede installasjoner og utnytte Venturieffekten. Hovedutfordringen er å gjøre utnyttingen økonomisk lønnsom. Det er også knyttet bekymring til større anleggs effekt på marin flora.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ocean Current Energy Potential on the U.S. Outer Continental Shelf Arkivert 16. mai 2011 hos Wayback Machine. – USAs Innenriksdepartement.
  2. ^ SeaGen Arkivert 6. mai 2015 hos Wayback Machine. – fra Marine Current Turbines Ltd.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nuvola energy.svgDenne energirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.