Hopp til innhold

Ormen Lange-feltet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ormen Lange-feltet er det nest største gassfeltet som er påvist og satt i drift utenfor norskekysten på norsk kontinentalsokkel. Feltet ligger omtrent 120 km nordvest for Kristiansund, like utenfor kanten av Storeggaraset i Norskehavet. Vanndybden er mellom 800 meter og 1 100 meter, utstrekningen er 40 km, nord-sør, og 8 kilometer øst-vest. Reservoaret ligger nesten 3 000 meter under sjøbunnen. Påvist forekomst er minst 397 milliarder kubikkmeter naturgass. Så langt er det bare Trollfeltet som er større i norsk sektor.

Gassfeltet ble funnet i 1997 etter utdeling av lisenser i den 15. konsesjonsrunde i 1996.

De naturgitte forhold er ekstreme med mye vind, bølger og havstrømmer. Det er også kraftige undervannsstrømmer, og det er minusgrader (celsius) i vannet ved sjøbunnen. Sjøbunnen er ekstremt ujevn på grunn av ras. Alt dette innebærer store teknologiske utfordringer. Storeggarasene som gikk for 7 000 til cirka 30 000 år siden har blitt undersøkt. Konklusjonen er at risikoen for nye ras er meget liten.

Totalt investeringsestimat er på 107 milliarder (2008). Det blir ikke benyttet overflateplattformer. Brønnhoder på sjøbunnen blir ved hjelp av rørledninger knyttet direkte til prosesseringsanleggene på NyhamnaGossa i Møre og Romsdal. Fra Nyhamna eksporteres gassen til Easington i England via en 1 300 kilometer lang rørledning. Røret har en innvendig diameter på 1,06 meter. Produksjonen startet i oktober i 2007. Dagsproduksjonen vil bli 70 millioner kubikkmeter.

Ormen Lange Fase 1 omfatter landanlegg på Aukra, rørledningen Langeled, to undervanns brønnrammer og de første produksjonsbrønnene.

Ormen Lange Fase 2 omfatter framtidig kompresjon, flere brønnrammer og produksjonsbrønner.

Flere selskaper er medeiere i Ormen Lange-feltet:

A/S Norske Shell er driftsoperatør, mens Norsk Hydro var operatør og ansvarlig for planlegging- og utbyggingsfasen av Ormen Lange. Aker Solutions Engineering designet landanlegget i perioden 2003–2007, mens Aker Kværner (Aker Kværner Stord) var hovedkontraktør for selve byggingen av landanlegget på Aukra. Anlegget ble åpnet av Kong Harald V på Aukra den 6. oktober 2007.

Gassreservoaret ligger i østlige del av Mørebassenget og består av sand som ble avsatt i seineste krittiden. Sanden tilhører Jorsalfarformasjonen og ble avsatt i undersjøiske vifter fra turbidittstrømmer. Reservoaret inneholder 375 milliarder standardkubikkmeter gass og 22 millioner standardkubikkmeter kondensat.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]