Hopp til innhold

Snorre A

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Illustrasjon av Snorre A

Snorre A eller Snorre TLP (Tension Leg Platform) er en oljeplattformTampenområdet omkring 150 kilometer vest av Florø på norsk sektor av Nordsjøen. Plattformen er flytende og er forankret i havbunnen med strekkstag. Plattformen er bygd i stål, og er en integrert bore-, produksjons- og boligplattform. Snorre A produserer fra Snorrefeltet, og produksjonen startet i august 1992, da med Saga Petroleum som operatør. I 1999 ble Saga Petroleum oppkjøpt av Norsk Hydro, og 1. januar 2003 tok Statoil over som operatør og er det fortsatt.

Stabilisert olje blir ført via rørledninger til Statfjord A for prosessering, og blir deretter lastet ombord i tankskip via lastebøyer. Gassen blir ført til det europeiske kontinentet via rørledningene Statpipe/Norpipe. Boligkvarteret har 268 køyer. Forsyningsbasen til Snorre A og Snorre B ligger i Florø.

Gassutblåsningen[rediger | rediger kilde]

På kvelden 28. november 2004 var det en ukontrollert gassutblåsning fra injeksjonsbrønn P-31 på Snorre A. Situasjonen var svært kritisk, og personell ble evakuert med helikopter. Det var fare for gasseksplosjon, men det var ingen fare for at plattformen skulle kantre eller synke da gass i sjø på dypt vann faktisk gir økt oppdrift. Brannpumpene og overrislingsanlegget kunne ikke brukes, siden sjøvannet disse anleggene benytter inneholdt gass. Nødavstengning 2 (NAS2) ble iverksatt, noe som innebærer at bare nødkraft var tilgjengelig. For å plugge brønnen måtte hovedkraftforsyningen startes opp igjen, og omkring klokken 10:00 den 29. november lyktes det å stoppe utblåsningen.

Ifølge granskningsrapporten til Petroleumstilsynet kunne hendelsen under ubetydelig endrede omstendigheter ha medført at gassen antente, derpå oppdrifts- og stabilitetsproblemer, med påfølgende fare for tap av flere menneskeliv, miljøskader og ytterligere tap av materielle verdier. Bunnrammen inneholder 42 brønnhoder. Ved skade på denne kunne en ha fått utstrømning av gass og olje fra reservoaret. Dette ville ha ført til en alvorlig miljøforurensning.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Gransking av gassutblåsning på Snorre A, brønn 34/7-P31 A 28.11.2004» (PDF). Petroleumstilsynet. Arkivert fra originalen (PDF) 5. mars 2016. Besøkt 18. mai 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata