Harald Zwart

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Harald Zwart

Harald Johan Zwart (født 1. juli 1965 i Nederland) er en norsk filmregissør og -produsent, født i Nederland, men oppvokst i Fredrikstad. Han er bror av John-Anker Zwart.

Zwart er utdannet fra Nederlandse Film en Televisie Academie (Det nederlandske film- og televisjonsakademi) i Amsterdam, og har produsert en rekke kortfilmer, reklamefilmer og musikkvideoer. Han har laget filmer i Sverige, USA og Norge. Mest kjent er han for å ha regissert storfilmene The Karate Kid (2010) og The Mortal Instruments: City of Bones (2013). Han er en av initiativtakerne og deleierne i film- og TV-produksjonselskapet Medieparken AS i Fredrikstad.

Zwart driver også to egne produksjonsselskap, et for reklamefilm, Motion Blur, og et for spillefilm, Zwart Arbeid.

Sommeren 2004 åpnet han kaffebaren Zwart Kaffe i Gamlebyen i Fredrikstad.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Før Hollywood[rediger | rediger kilde]

Harald Zwart ville egentlig bli popstjerne, men fant ut at det var for vanskelig og bestemte seg i stedet for å satse på en regissørkarriere. Etter skolegang i Nederland, begynte han i reklamefilmproduksjonsselskapet Moland Film, hvor han etter hvert fikk ansvar for større produksjoner, blant annet for en kampanje for merkevaren Statoil. Zwart søkte spillefilmstøtte i Norge for prosjektet 96, en film om hjemmebrent, men fikk ingen støtte. I stedet ble svenske filmfolk interessert i ham, på grunn av en rekke gode reklamefilmer. De syntes at Zwart var flink til å få lavbudsjettsfilmer til å se ekslusive ut, og de gav ham jobben som regissør for filmen (og TV-serien) Hamilton.

I Hollywood[rediger | rediger kilde]

Filmen var en suksess og Hollywood fikk opp øynene for Zwart. Michael Douglas valgte å produsere hans første film, One Night At McCools (2001). Filmen hadde 18 millioner dollar i budsjett og et lanseringsbudsjett på rundt 13 millioner dollar. Filmen var ingen stor publikumssuksess, (tapte 17,5 millioner dollar ifølge boxofficemojo.com) tross Michael Douglas, Matt Dillon og Liv Tyler i store roller. Likevel gav det Zwart troverdighet som regissør, og han fikk tilbud om å lage ungdomsfilmen Agent Cody Banks (2003). Zwart takket ja, sammen med sin kone Veslemøy Zwart (som fra dette tidspunkt ble hans produsent). Filmen hadde et produksjonsbudsjett på 28 millioner dollar. Cody Banks tjente inn 58 millioner dollar og Zwart påbegynte oppfølgeren Agent Cody Banks 2: Destination London (2004). Etter et brudd forklarte Zwart på sin side norske aviser at dette var for tynt budsjett (26 millioner dollar) og at han hadde takket nei, mens produsentene av filmen uttalte at «Zwart var blitt erstattet».

Tilbake i Norge[rediger | rediger kilde]

Etter dette flyttet Zwart til Fredrikstad, og har siden regissert en rekke norske og internasjonale reklamefilmer samt produsert to norske filmer, Lange flate ballær og Lange flate ballær II. Lange flate ballær ble en publikumssuksess, tross sitt lave budsjett og korte innspillingsperiode.

Det kan også nevnes at Zwart har laget to musikkvideoer for a-ha, blant annet Velvet som fikk mye oppmerksomhet, grunnet «nekrofilt» innhold. Zwart var den første nordmann som ble medlem av Directors Guild of America.

Han avsluttet samme år innspillingen av Lange flate ballær II, hvor han selv valgte å ta regien. Filmen hadde premiere 14. mars 2008.

Zwart har også regissert The Pink Panther 2[1], en oppfølger til filmene om Den rosa panteren. Dette er den største Hollywood-kontrakten til en nordmann noensinne.

Karate Kid[rediger | rediger kilde]

Den rosa panteren ble en fiasko, nominert til to Razzies-priser og tjente bare 75 millioner. Etter det dro Zwart og familien hans til Kina for å lage kampsportfilmen The Karate Kid. Med stjernene Jackie Chan og Jaden Smith ble filmen en kritiker- og publikumsuksess som spilte inn over 176 millioner dollar i USA.[2] Med en så stor film har Zwart tenkt å lage en etterfølger.

The Mortal Instruments[rediger | rediger kilde]

I 2013 blir fantasyfilmen The Mortal Instruments: City of Bones utgitt, med Zwart som regissør. Filmen er basert på boken Demonenes by, den første i bokserien The Mortal Instruments. Lily Collins, Jamie Campbell Bower, Robert Sheehan, Lena Headey, Jonathan Rhys Meyers og Jared Harris er noen av dem som spiller i filmen. Den hadde premiere 23. august 2013, og det var på forhånd knyttet forventninger til at filmen kunne gjøre det bra økonomisk, siden bøkenes fanskare er svært stor.[3]

Allerede i mai, tre måneder før premieren, ble det bestemt at det skal lages en oppfølger, The Mortal Instruments: City of Ashes, basert på Den tause byen, den andre boken i The Mortal Instruments-serien. Zwart fortsetter som regissør, mens både Lily Collins og Jamie Campbell Bower er klare for å returnere til sine roller.[4]

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Zwart vant i 2007 sølv i Gullblyanten og Sølvfisken for en reklamefilm for sjokoladen Smash, om en ung mann som synes det er bedre å miste hendene enn sjokoladen sin.
  • Hans faste samarbeidspartner og kamerat er Tom Gulbrandsen.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Kortfilmer:

Filmer:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Harald Zwart lager Pink Panther 2
  2. ^ http://www.imdb.com/title/tt1155076/business Box office/business for The Karate Kid (2010)
  3. ^ «Harald og Veslemøy Zwart: - Dette er som å gifte seg!» (Norsk). 2013. 
  4. ^ «Cannes: Lily Collins, Jamie Campbell Bower Set for 'Mortal Instruments' Sequel» (engelsk). 2013. 
  5. ^ Fansen jubler for «norsk» fantasytrailer

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]