Helge Jordal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Helge Jordal
Født 17. februar 1946 (69 år)
Bergen, Norge
Ektefelle Frøydis Armand
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser ridder av St. Olavs Orden, Pernillestatuetten, Amandaprisen for beste mannlige hovedrolle, Amandakomiteens ærespris, St. Olavs Orden
Aktive år 1961–
Kjente roller Tom Jansen
Orions belte
Pappa
Sebastian
Reidar
Vegas
Vidar Vestheim
Blücher
Sebastian (Krabbe)
Den lille havfruen (1989)
Sebastian (Krabbe)
Den lille havfruen III (2008)
IMDb IMDb


Helge Jordal (født 17. februar 1946) er en norsk skuespiller som er kanskje best kjent for sine tolkninger av Jeppe på Bjerget. Jordal har hatt roller i flere spillefilmer, deriblant Orions belte fra 1985. For sin rolle i denne filmen vant han en Amanda-pris.

H.M. Kong Harald V utnevnte den 8. juni 2006 Helge Jordal til ridder av St. Olavs Orden. Jordal fikk utmerkelsen for sin lange og omfattende karriere som skuespiller. Selve overrekkelsen av dekorasjonen fant sted 20. juni 2006 i Den Nationale Scene i skuespillerens hjemby Bergen. I 2009 fikk han Amandakomiteens ærespris på tildelingen 21. august . I januar 2011 fikk han Ivar Medaas-prisen. Komiteens begrunnelse var som følger: «komitéen mener Jordal er en artist som virker i Ivar Medaas sin ånd. Medaas var en mann som tok den lokale kulturen på alvor, og spesielt Nordhordlandskulturen og strilakulturen.» «Jordal har brukt det bergenske i uttrykkene sine, og på den måten gjort bergenskulturen en stor tjeneste», sier Berentsen.[1] Han fikk Gammleng-prisen i klassen skuespiller i 2012.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Helge Jordal får Ivar Medaas-prisen». Bergensavisen. 1. november 2010. Besøkt 1. mai 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)