Hopp til innhold

Clos Lucé

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Clos Lucé
Herskapshuset Clos Lucé og hagen
Silkeavtrykk av Mona Lisa og Leonardo da Vinci på et vinduene i Clos Lucé

Clos Lucé er et herskapshus i Amboise i Frankrike, lokalisert rundt 500 meter fra det kongelige slott Château d'Amboise, og disse er knyttet sammen med en underjordisk gangveg.

Det ble bygget av Étienne le Loup på midten av 1400-tallet, overtatt av kong Karl VIII av Frankrike i 1490 for sin hustru, Anna av Bretagne. Senere ble det benyttet av Frans I av Frankrike, foruten også av hans søster Margrete av Navarra som begynte å skrive sin bok L'Heptaméron mens hun bodde her.

I 1516 inviterte Frans I den italienske kunstneren og oppfinneren Leonardo da Vinci til Amboise og lot ham da ha Clos Lucé, den gang kalt for Château de Cloux, som et sted å bo og arbeide.[1] Leonardo kom dit med tre av sine malerier, Mona Lisa, Sainte Anne («Jomfruen og barnet med sankt Anne og sankt Johannes døperen»), og Saint Jean Baptiste («Sankt Johannes døperen»). Leonardo bodde i Clos Lucé i de siste tre årene av sitt liv og døde her den 2. mai 1519.

I dag er Clos Lucé et museum som reflekterer den prestisjetunge historien i regionen og omfatter dessuten førti modeller av ulike maskiner som ble designet av Leonardo.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Tanaka (1992), s. 90

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Tanaka, Hidemichi (1992): «Leonardo da Vinci, Architect of Chambord?» i: Artibus et Historiae 13 (25): 85–102, JSTOR 1483458

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]