Amboise

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amboise
Château d'Amboise med utsyn over byen Amboise

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionCentre-Val de Loire
DepartementIndre-et-Loire
ArrondissementTours
StatusKommune
Postnummer37400
Areal40,65 km²[1]
Befolkning12 938[2] (2021)
Bef.tetthet318,28 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

127
52
Høyde o.h.58 meter
Nettsidewww.ville-amboise.fr
Politikk
MaireChristian Guyon (2008–2014)
Kart
Amboise
47°24′41″N 0°58′57″Ø

Amboise er en by og kommune i departementet Indre-et-Loire i regionen Centre-Val de Loire i det sentrale Frankrike. Den ligger ved breddene av elven Loire, rundt 27 km øst for byen Tours. I dag er det en liten markedsby, men var en gang hjemmet for det kongelige franske hoff. Byen Amboise er også kun 18 km fra det historiske slottet Château de Chenonceau som ligger ved elven Cher i nærheten av den lille landsbyen Chenonceaux.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Byen er berømt for herskapshuset Clos Lucé hvor Leonardo da Vinci bodde og arbeidet de siste tre årene før han døde, invitert av kong Frans I av Frankrike. Kongens slott Château d'Amboise, som dominerer byen, er lokalisert kun 500 meter unna. De smale gatene har gode eksempler på hus med bindingsverk.

Rett utenfor byen ligger Pagode de Chanteloup, en kinesisk pagode (gudehus) som er 44 meter høyt og bygget i 1775 av hertugen av Choiseul. Bygningen består av syv nivåer, hvert nivå noen mindre enn det foregående. Publikum kan gå en trapp på innsiden helt opp til toppen.

I Hôtel Joyeuse ligger et postmuseum, Musée de la Poste.

Et springvann i form av skilpadde med teddybjørn på toppen, konstruert av John Oswald på 1800-tallet, står i fronten av det stedet hvor markedet blir holdt.

Ved breddene av elven Loire.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hus med bindingsverk i Amboise.

Klodvig I (ca. 466–511) og vestgotere signerte en fredsavtale om allianse med folket i Auvergne i 503 og som støttet ham da han beseiret det vestgotiske kongedømmet i slaget ved Vouillé i 507.

I 1426 dro den kvinnelige hærføreren Jeanne d’Arc gjennom området på veg til Orléans for å utkjempe slaget ved Patay i 1429.

Amboise-konspirasjonen var en mislykket sammensvergelse av Condé og hugenotter mot kong Frans II av Frankrike, Katharina de' Medici og Huset Guise.

Ediktet i Amboise førte til at protestantene med lov kunne dyrke sin religion. Avtalen ble signert på Château d'Amboise den 9. mars 1563 av Katharina de' Medici som fungerende regent på vegne av sin sønn, Karl IX av Frankrike. Château d'Amboise var også hjemmet for Maria Stuart, skottenes dronning, i en stor del av hennes unge år da hun ble oppfostret ved det franske hoffet av Henrik II av Frankrike. Hun kom til Frankrike fra Skottland i 1548, kun seks år gammel, via den franske kongen favorittpalass ved Saint-Germain-en-Laye i nærheten av Paris, og ble værende i Frankrike fram til 1561 da hun dro tilbake til sitt hjemland.

Den kjente italienske maleren Leonardo da Vinci tilbrakte sine gjenværende år i Clos Lucé i Amboise. En del av hans oppfinnelser er fortsatt der og har ikke blitt fjernet. Clos Lucé har i dag blitt omgjort til et museum som feirer blant annet Leonardo. Flere kopier av hans mange oppfinnelser er blitt bygget og stilt ut.

I d'Amboise ble Louis Claude de Saint-Martin født i 1743. Den franske filosofen var kjent som Le Philosophe Inconnu og døde i 1803.

Den arabiske politiske lederen Abd el Kader Ibn Mouhi Ad-Din (ca. 1807–1883) fra Algerie og motstander av franskmennene, ble holdt fengslet i Château d'Amboise.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Amboise er vennskapsby til:

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Amboise

Referanse: INSEE
Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[3]


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]