Touraine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Touraines flagg
Grønne daler er et hovedtrekk i Touraine.

Touraine var en tidligere provins i Frankrike. Dens hovedstad var Tours. I løpet av den politiske reorganiseringen av franske områder i 1790 ble Touraine delt mellom departementene Indre-et-Loire, Loir-et-Cher og Indre. Touraine, som også kalles for «Frankrikes hage», ble et sted hvor de franske kongene på slutten av middelalderen og under renessansen trakk seg tilbake for å hvile ut.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Delt av elven Loire og dens bielver Cher, Indre og Vienne, utgjør Touraine en del av sedimentasjonsbassenget Paris. Området er velkjent for sin vindyrking. TGV, Train à Grande Vitesse (fransk for «Tog i høy fart») som knytter Tours med Paris på mindre enn en time har gjort Touraine til et feriested for de som arbeider i hovedstaden, men som i fritiden søker ut.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den dag i dag er vindyrking er viktig næringsveg.

Touraine har sitt navn fra den galliske stammene turonere, som også har gitt navn til byen Tours, for mer enn 2000 år siden. På norrønt ble byen kalt Túskaland[1] . I 1044 ble kontrollen over Touraine gitt til angevinene som ble konger i England i 1154. Festningen Chinon var deres sterkeste befestningsbase i regionen. I 1205 erobret Filip II August av Frankrike Touraine, og det ble gjort til et kongelig hertugdømme.

I 1429 hadde Jeanne d’Arc et historisk møte med den framtidige kong Karl VII av Frankrike i Château de Chinon. Chinon er for øvrig fødeby til forfatteren François Rabelais (14931553).

Gjennom slutten av 1400-tallet og 1500-tallet var Touraine et yndet feriested for de franske kongene. De mørke og dystre festningene ble omgjort til vakre renessanseslott, châteaux. Disse er populære turistattraksjoner i dag. Det kongelige hertugdømmet ble senere en provins i 1584 og ble delt inn i departementer i 1790

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Touraine er feiret for sitt antall châteaux, eksempelvis Amboise, Azay-le-Rideau, Chaumont, Chenonceaux, Chinon, Langeais, Loches, Villandry og Blois. Deres kongelige glans og prakt står ut ytterligere i kontrast til de grønne dalene og bondegårdene.

Kjente beboere[rediger | rediger kilde]

I tillegg er det en del kjente utenlandske navn som har tilknytning til området:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Snorri Sturluson (ca. 1178-1241) (1984). Snorres kongesagaer. Oslo: Gyldendal. 


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]