Mantova

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mantova

Flagg

Våpen

LandItalias flagg Italia
Region Lombardia
ProvinsMantova
StatusKommune
Innbyggernavnmantovani
Tilstøtende kommunerBagnolo San Vito, Curtatone, Porto Mantovano, Roncoferraro, San Giorgio di Mantova, Virgilio
Postnummer46100
Retningsnummer0376
Areal63,81 km²[1]
Befolkning48 653[2] (2023)
Bef.tetthet762,47 innb./km²
Høyde o.h.19 meter
ISTAT-nummer020030
Kart
Mantova
45°09′23″N 10°47′28″Ø

Mantova (på noen språk også kalt Mantua) er en by i provinsen Mantova i Lombardia i Italia med omkring 65 000 innbyggere. Den er hovedstad for provinsen Mantova.

Historie[rediger | rediger kilde]

Matilde av Toscana under baldakinen sammen med Hugo av Cluny og Henrik IV (fra Cod. Vat. lat. 4922 (fullført i 1115 AD)

Mantova er en svært gammel by, dens historie skriver seg tilbake til 2000 år før Kristus. Den ligger på bredden av elva Mincio, som dannet en naturlig beskyttelse mot ytre fiender. I det 6. århundre før Kristus var byen en etruskisk by. Byens navn kommer fra den etruskiske guden Mantus, som var underverdenens gud. Siden ble den erobret av gallerne før romerne inntok byen mellom første og andre punerkrig (omkring 220 før Kristus). Mantova anses som dikteren Vergils fødeby, han ble født omkring år 70 før Kristus, og er nok byens mest berømte innbygger. Keiser Augustus lot soldatveteraner bosette seg i byen, men etter romerrikets fall ble byen overtatt av goterne, bysantinerne, langobarder og frankere. Omkring år 1000 kom byen under herredømme av fyrster fra Canossa i Toscana, men da Matilde av Toscana døde i 1115, ble byen fri.

Siden kjempet den iherdig for å beholde sin frie status i kamp mot Det hellige romerske rike av den tyske nasjon. På 1200-tallet etter Kristus ble det anlagt tre kunstige sjøer rundt byen ved hjelp av vannet fra Mincio, som kommer fra Gardasjøen i Alpene. Siden var det flere fyrstefamilier som hadde herredømmet over byen, blant andre Bonacolsi, som bygget opp rikdom og kunst i byen, og Gonzaga, som bygget nye murer med fem porter og fornyet arkitekturen. Dette var en turbulent periode, som ikke sluttet før den tredje i Gonzaga, Ludovico I av Gonzaga, eliminerte sine slektninger, som også kjempet om makten.

Hoffet i Mantova med Gianfrancesco 1 og hans kone Barbara av Brandenburg med barn, malt av Andrea Mantegna

I 1433 betalte Gianfrancesco I 120 000 gullfloriner til keiser Sigismund og giftet seg med hans datter Barbara av Brandenburg. I 1459 holdt pave Pius II faste i Mantova og proklamerte så et korstog mot tyrkerne. På slutten av 1400-tallet var Andrea Mantegna hoffmaler i byen.

Palazzo Te

I 1530 fikk Federico II av Gonzanga hertugtittel av keiser Karl V. Han ansatte Giulio Romano til å bygge det berømte Palazzo Te i utkanten av byen.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Viktige severdigheter er den romanske domkirken, renessansekirken S. Andrea, og Palazzo Ducale.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Mantova er en av de viktigste handelsbyene for jordbruksprodukter fra Posletten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011». Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 
  2. ^ https://demo.istat.it/?l=it.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]