Scenografi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Scenografi er kunsten å visualisere scener. Scenografi forklarer visuelt aspektene tid og rom, og underbygger og forsterker handlingen både i teater og film. Scenografi dekker i dag alle områder fra spillerommet til kostymer og sminke. Scenografen arbeider med alle faggrupper i teateret, både kunstnerisk og teknisk. Scenografen er ansvarlig for hele scenebildet gjennom hele det dramatiske forløpet i forestillingen eller filmen. I film kalles som regel scenografiansvarlig for produksjonsdesigner.

Ordet «scenografi» er av gresk opphav. Skene var bygningen bak orchestron, spilleplassen. Grafi er kunsten å fremstille og å beskrive. Scenografi var opprinnelig dekorasjon av denne scenebygningen for å forklare handlingens tid og sted.

Det greske teateret[rediger | rediger kilde]

Teater kommer av teatron som betyr skueplass. Det greske teateret brukte i begynnelsen enkle tribuner av tre med naturen som bakgrunn. Senere ble teatrene bygget i naturlige skråninger for å lage et amfi. Skuespillet fant sted på orchestra. Orchestra var opprinnelig en rund danseplass for kultiske opptog. Inn til spilleplassen, orchestra, gikk det to veier, parados. Det greske teateret hadde tre skuespillere i tillegg til koret. Førsteskuespilleren, 'protagonisten', spilte den viktigste rollen i alle scenene. Dette betyr at den samme skuespilleren i den ene scenen kunne spille Oedipus, mens i den neste ville han spille Iokaste. Bak orchestra kom det derfor til en liten bygning, 'skene' (telt eller hytte). Denne fungerte i begynnelsen kun som lager og skifterom for skuespillerne. Etterhvert som dramaene ble mer avanserte øket denne bygningen i omfang og betydning. Den fikk flere dører og forsiden 'proskenion' kunne bli dekorert med malte paneler: Scenografi.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]