Leirskogen kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leirskogen kirke
Leirskogen kirke 0003.JPG
Foto:John Erling Blad
Område Sør-AurdalRediger på Wikidata
Bispedømme Hamar bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1924
EndringerRestaurert i 1934
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
Arkitekt Bakken og Grimsgård
TeknikkTømret og bindingsverk
ByggematerialeTre
Tårnover inngangspartiet
Skipenskipet med galleri
Kirkerommet
PrekestolJens Dunker, 1924
Døpefontav tre 1924
Alteraltertavle fra 1932 av Tidemann Gjørud
Diverseglassmalerier av Tidemann og Kristoffer Gjørud fra 1933
Beliggenhet

Leirskogen kirke
60°47′52″N 9°40′57″Ø
Leirskogen kirke på Commons

Leirskogen kirke er en langkirke fra 1924 i bygda Leirskogen i Sør-Aurdal kommune, Innlandet fylke. Menigheten er en del av prestegjeldet i kommunen som er en del av Valdres prosti.

Sokneprest Helge Hartberg forretter. Altertavlen er av Tidemand Gjørud.

Opprinnelig var kirken et kapell, men i 1995 vedtok menighetsrådet at kirken skulle være et ordinært kirkebygg.

Det eldste skolebygget i bygda, Skulehuset, ble brukt som materialer når kapellet ble bygd, og er i dag skipet på kirkebygget. Det er ikke kjent hvor gammel denne delen av bygget er, men det er kjent at det var omgangsskole i Haftonbygningen som nå står på Valdres Folkemuseum før Skulehuset ble reist.

Byggverket er i tre og har 90 plasser.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Kirkens interiør, fra koret og mot galleriet.

Kirkerommet har malte grårosa vegger og en gråhvit himling. I koret er en gråhvit himling. Over koråpningen er en due som er hvitmalt i en forgylt strålekrans.

Koret har malte glassruter som ble laget i 1932 av Tidemand Gjørud og hans bror Kristoffer Gjørud. Motiver: Hyrdenes tilbedelse, Forklarelsen, Den fattige Lasarus, Jesus i Emmaus.

I det nordøstre hjørnet er en prekestol, i koråpningen er klokkerpult og skipet har et vestgalleri med orgel. Kirken har elektrisk oppvarming fra 1958.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Alter, kirkestoler og annet inventar er tegnet av arkitekt Jens Duncker, og arbedet er utført av de lokale snekkerne Ola Dalen, Ola Thorsrud og Trond Milevasslien.

Kirken har en firesidet døpefont med brutte hjørner og svakt skrånende sider nedad. På siden som vender mot skipet er der en medaljong med en kopi av Raphaels Madonna della Sedia.

Prekestolen er rund med en kraftig forsøyle. Den har en bred inngangsdør på siden med Guds lam. Dekoren er ellers ornamental med forskjellige symboler: Kors, livets tre og kroner.

Lysgloben er lagd av Kåre Rundbråten.

Altertavlen[rediger | rediger kilde]

Altertavlen er et arbeid av Tidemand Gjørud, Den gode hyrde, malt i 1932. Motivet er antatt å være etter en altertavle i Klakring kirke i Danmark. Denne er malt omkring 1920 av Troels Trier. Hans verk er igjen basert på et maleri av Joachim Skovgaard, Jesus i synagogen fra 1914 i Herning kirke. Altertavlens innramming viser også tydelig inspirasjon fra dansk kirkekunst, og er noe uvanlig i sammenligning med øvrige altertavler i Valdres.

Øverst på altertavlen er en medaljong med et skåret kors, og i hjørnene av tavlen evangelistsymboler

Kunstneren Tidemand Gjørud hadde lokal tilknytning til kommunen.

Tablåene på galleriet[rediger | rediger kilde]

Det malt fem tablåer i de store speilene på brystningen til galleriets front. Denne dekker hele inngangsveggen. De viser Jesus som barn i tempelet, mennesker som søker Jesus, Bergprekenen, en lam som bæres til Jesus samt korsreisingen. I og med at treet tørker så sprekker det opp, noe som skader maleriene. I tillegg er det svikt i gulvet på galleriet, noe som skaper nedbøyning og forskyving i panelene og skader de ytterligere. Normalt er det bare begrenset trafikk på galleriet, og vanligvis er det kun organisten som oppholder seg der.

{ | |Jesus som barn i tempelet |Mennesker som søker Jesus |Bergpreknen |En lam mann bæres frem for Jesus |Korsreisningen på Golgata |}

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]