League of Legends

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
League of Legends
Skaper Riot Games
Utvikler Riot Games
Operativsystem Microsoft Windows, Mac OS X
Type Fantasi,flerspiller online kamp arena
Nettsted http://eune.leagueoflegends.com/


League of Legends (forkortet LoL) er et «free-to-play»-spill, som er utviklet og publisert av Riot Games for både Microsoft Windows og Mac. Spillet er inspirert av kartet i Defense of the Ancients, som er en «game mod» for Warcraft III: The Frozen Throne. Spillet ble først annonsert 7. oktober 2008, og ble utgitt 27. oktober 2009. Spillet var i lukket «beta» fra 10. april 2009 til 22. oktober 2009, og ble omgjort til åpen «beta» fram til utslippdato.

Inspirasjonskilder[rediger | rediger kilde]

LoL hentet mesteparten av ideene sine fra Warcraft 3-modifikasjonen Defense of the Ancients (DotA). Det meste av såkalte «Championene» tilsvarer personene man styrer med forskjellige egenskaper som man skal bruke under spillet. «LoL» hentet sine strategier fra «RTS» spillet Starcraft 2.

Bakgrunnshistorie[rediger | rediger kilde]

Spillet og bakgrunnshistoriene til hver individuelle «champion» har en sammenheng, angrepene du lærer som hver champion har sammenheng med bakgrunnshistorien til de respektive karakterene. Følgende er en oppsummering av bakgrunnen for hele spillet, ikke en individuell karakter:

To land har i mange århundre vært i konflikt. Demacia er et land i øst, styrt an Jarvan IV. Landet ligner det du ville tenke deg av en middelalderby. På den andre siden, i vest, er Noxus. Noxus ligner et dødsrike, og herskes av Swain. Gjennom to store kriger har det blitt mye ødeleggelse, og landene kom til slutt til en enighet om at det skulle lages en arena hvor helter fra begge sider skulle kjempe mot hverandre. Denne arenaen ble kalt «Ligaen av Legender». Å delta i arenaen ble sett på som en stor ære, og senere kom det også personer og skapninger fra andre sider av verden for å delta.

Metagame[rediger | rediger kilde]

I League Of Legends er de forskjellige karaktere delt inn i forskjellige roller. Karakterene kan ha spille forskjellige roller, men det er ofte èn rolle som spilles av hver individuelle karakter. Rollene er:

 • Angrepsskadebærer / Marksman ( forkortet ADC): En «Helt» som vanligvis angriper på langdistanse, her fokuseres det på at denne karakteren skal tjene mest mulig penger, og bli sterk senere i runden. Denne bygger vanligvis «Attack Damage» (AD). Denne karakteren går vanligvis «Bot Lane», sammen med en «Support».
 • Mellom-mann / Mage / Middle (forkortet Mid): En «Champion» som går på Middle Lane alene. Denne karakteren er vanligvis en «Trollmann», som fokuserer på å kjøpe «Ferdighetskraft» (FK). Her er ikke de fysiske angrepene mest viktige, men de fire magiske angrepene. Mellom-menn kan også kjøpe angrepsskade i noen tilfeller.
 • Borte Fra Tastaturet Veien / Solo Top: En «Helt» som går «Top Lane» alene. Denne karakteren er det ingen fasit på hvordan man utvikler, men den burde klare å holde seg lengst mulig i «Lanen». Kjøper vanligvis mange ting som gjør at man overlever lengre
 • Kundestøtte / Support: En «Helt» som hjelper ADC´en med å sikre kills. Den karakteren skal ikke drepe andre karakterer men den skal hjelpe laget sitt med å heale, gi farm OSV.
 • Skogsnik/jeger / Jungle: En «Helt» som ikke går på en «Lane», men som dreper nøytrale monstre som bor i skogen. Dette gjøres så ikke «erfaring (xp)» skal deles på to veger. Den som går i «skoga» skal utføre bakholdsangrep (gank) « på de andre «vegene» for å sikre en «Kill». Å «overaskelseangripe» er å gå inn i et overraskelsesangrep på en veg, med hensikten å drepe.

Spillmoduser[rediger | rediger kilde]

Ligaen av Legender er et runde-basert spill som omfatter «Action real-time strategy» (Action RTS) og «Multiplayer Online Battle Arena» . Man kan velge mellom arrangerte og tilfeldige lag og seks forskjellige baner/moduser: «Veiledning», «Egenlaget», «Samarbeid» i motsetning til «Datamaskin», «normale» og «rangert».

 • «Opplæring» er et læremodus. Her får nye spillere sitt førsteinntrykk av spillet. Basiskunnskaper som varierer helt fra å kontrollere helten din til hvordan å vinne spillet forklares mens du kjemper en virtuell kamp mot computerstyrte spillere (bots). I senere tid har opplæringsmodusen fått kritikk for å være dårlig og utdatert.
 • «Custom»-modus gir spillere muligheten til å spille fullt arrangerte kamper mellom hverandre og å teste ut nytt utstyr, nye triks og lignende enten mot ekte eller pc-styrte spillere. I dette spillmoduset kan alle utgitte baner brukes, men det maksimale antall som kan befinne seg på de forskjellige banene er som normalt.
 • Normale kamper gir muligheten til å spille på enten 3v3-banen Twisted Treeline eller 5v5-banene Summoner's Rift og Crystal Scar. I et normalt spill matches man opp med og mot andre spillere. Spillet prøver som best å gjøre lagene slik at de har omtrent samme sjanse hver til å vinne, basert på kunnskap om spillere som søker spill til akkurat den tiden.
 • Rangerte kamper har samme spillmekanikk, men det er rating systemer. vinner du får du «LP», og om du taper mister du «LP». Før kampen bannlyser hvert lag tre helter og istedenfor at alle velger på en gang, velges det annen hver gang mellom lagene. For å spille rangerte kamper må man ha nådd Level 30 på ens egen bruker. Level 30 er det høyeste nivået man kan oppnå.
 • ARAM(All Random All Mid) er ny spillmodus som ble sluppet i April, 2013. Spillmodusen går ut på at ti «Summoners», fem på hvert lag, blir gitt tilfeldige «Champions» basert på de «Helter» man eier eller som er «gratis å spille». Det er tillatt for spillerne å gjøre en «reroll», som betyr at man får en ny tilfeldig «Helt». «Rerolls» er oppnådd ved å spille «ARAM» og opparbeide seg poeng. Det laget som ødelegger motstanderens «Nexus» vinner kampen.
 • One for All: denne modusen var den første som bare var tilgjengelig i et visst tidsrom, gjennom Halloween 2013. Denne modusen er ikke lenger tilgjengelig. I denne modusen ble hvert lag tilfeldig gitt en kaptein, som på tur og rekke eliminerte helter man ikke ville skulle være tilgjengelig i denne runden spesielt. Hver kaptein fikk eliminere 3 helter hver, 6 totalt. Alle spillerne ville deretter velge den samme helten på samme tid. Spillerne visste bare hva sitt eget lag hadde valgt å spille, ikke hva det andre laget hadde valgt. Når velgefasen var over, fikk man se hva det andre laget hadde valgt. Det var heller ingen restriksjon på champions, så begge lag kunne ende opp med like helter, noe som resulterte i såkalte speil-møter (at man spiller lik helt mot hverandre). Man kunne velge mellom hvilket map (les: Bane) kampen skulle gå på. De to valgene var enten ”Summoner’s rift” eller ”Howling Abyss”. Denne modusen kom så senere tilbake i mai 2014 med en liten vri – begge lag ble gitt den samme helten. Denne modusen ble kalt One For All: Mirror Mode, og ble bare spilt på mapet Howling Abyss (ARAM) mapet.
 • Showdown var den andre tidsbegrensede spillmodusen som ble tilgjengelig under ”Snowdown Showdown” i 2013. Showdown ble spilt enten 1 mot 1, eller 2 mot 2 på banen ”Howling Abyss”. Hvert lag spilte til et av lagene gjennomførte en av tre muligheter til å vinne: Ta ned motstanderens tårn, 100 minions (små hjelpere som man dreper for penger, fins på begge sider) eller å motstanderen (eller 2, hvis det er 2 mot 2)
 • Hexakill modus var den tredje modusen med tidsrestriksjon. Denne ble spilt på ”Summoner’s Rift”, hvert lag hadde 6 spillere istedenfor de typiske 5.
 • Ultra Rapid Fire modusen ble introdusert i April, 2014 som den fjerde modusen med tidsrestriksjon. Det ligner på en helt ordinær runde, sett bort i fra at alle heltene hadde raskere bevegelighet, fikk gull fortere, kunne bruke sine abilities (les: forskjellige triks ) uten bruk av noen ressurser, og hadde sterke standard slag, sammen med andre ting. Det var noen helter som rett og slett ble for sterke med disse endringene at de ble gjort utilgjengelige i denne modusen.
 • Doom Bots of Doom var den femte modusen med tidsrestriksjon som kom ut. Den ble tilgjengelig 17 Juli 2014. Denne modusen ble også spilt på ”Summoner’s Rift”, her spilte 5 spillere mot 5 datamaskinstyrte spillere som hadde ekstremt modifiserte abillities som gjorde dem veldig mye sterkere enn de var i utgangspunktet. Spillerne vinner ved å ødelegge motstanderens hovedbase (Nexus) som i et vanlig spill. I denne modusen var det 3 forskjellige vanskelighetsgrader:
  • I Bombe
  • II Bomber
  • IIIII Bomber
   • 1 Bombe var den ”lette-vanskelige” (Lett)
   • 2 Bomber var litt vanskeligere (Medium)
   • 5 Bomber var den vanskeligste (Vanskelig)
 • Ascension var en midlertidig spillermodus tilgjengelig fra 10. - 25. september. Denne modusen tok plass på kartet «Crystal Scar», hvor man spilte mot hverandre 5 mot 5. Spillerne begynte på nivå 3, med mer gull enn man vanligvis startet med. I midten av kartet stod en datastyrt «champion», og det laget som klarte å drepe denne fikk en tidsbegrenset oppgradering (én spiller). Muligheten til å få denne oppgraderingen og poengene kom tilbake dersom spilleren med oppgraderingen ble drept. På tre steder i kartet ligger såkalte «Relics of Shurima.» Disse kan man plukke opp for å øke poengscoren og de kommer tilbake hvert 30. sekund.

Laget som først får 200 poeng vinner spillet:

  • Å drepe motstandere gir 1 poeng.
  • Å drepe en motstander med oppgradering gir 2 poeng
  • Å plukke opp «Relics of Shurima» gir 3 poeng.
  • Å drepe den datastyrte championen gir 10 poeng.
 • Black market Brawlers var en midlertidig spillermodus for Bilgewater eventet: Burning Tides. det var utgitt 30 Juli 2015. spillmodusen tok sted i Summoners Rift, hvor lobbyen var satt til draft pick. Forskjellen fra den klassiske 5 mot 5, var at det var lagt til noen nye elementer som hovedsakelig reide seg om kraken. Kraken var en valuta som kunne brukes til å leie brawlers, og det kunne skaffes på følgende måter:
  • Tjen 1 Kraken hvert minutt.
  • Tjen 2 Kraken for et kill.
  • Tjen 1 Kraken for en assist.
  • Alle på laget tjener 1 Kraken for å drepe Baron eller dragen.
  • Tjen 1 Kraken for store monstere i fiendens halvdel av jungelen.

Tjen og bruk Krakens for å oppgradere minnionene offensivt, defensivt, eller gjennom spesielle egenskaper. Brawlersene vil erstatte de standare minnionene etter de er kjøpt, og vare resten av spillet.

Mål[rediger | rediger kilde]

Målet i den originale spillmodusen på League of Legends er å trenge igjennom fiendens forsvar, undersåtter og helter – for å så ødelegge motstanderens Nexus som er lokalisert midt inne i fiendebasen.

Patcher og Oppdateringer[rediger | rediger kilde]

League of Legends sine patcher bygger på nye skins til de forskjellige heltene. Patchene bygger sjeldent på oppdateringer til spillet, og de «store» hendelesene i høytidene bringer som regelen kun 2-3 skins. Skins er det Riot Games tjener penger på, ettersom selve spillet er «Free To Play».

Servere[rediger | rediger kilde]

I League of Legends er det mange servere, lokalisert i forskjellige regioner av verden. Dette skal gjøre at man opplever best mulig ping (MS) hvis man spiller på den serveren lokalisert nærmest deg. Man finner servere her:

 • NA // Nord-Amerika
 • EUW // Vest-Europa
 • EUNE // Nordøst-Europa
 • BR // Brasil
 • TR // Tyrkia
 • RU // Russland
 • OCE // Australia
 • LAS // Sør-Latin-Amerika
 • LAN // Nord-Latin-Amerika
 • KR // Korea
 • CN // Kina
 • SEA // Sørøst-Asia

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]