Louis Vuitton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Louis Vuitton er et fransk motehus som ble etablert i 1854 i Paris og oppkalt etter Louis Vuitton (født 4. august 1821, død 27. februar 1892), en håndverker som spesialiserte seg i å lage robuste reiseeffekter.

Louis Vuitton ble startet på midten av 1800-tallet etter at Louis Vuitton kom til Paris, fra Alpene øst i Frankrike. Han tok seg jobb for den kjente koffertmakeren Monseur Maréchal, men sluttet i 1854 for å starte sin egen bedrift. Han revolusjonerte den tids kofferter ved å redesigne dem i ett lettere materiale, samtidig som de ble flate for å kunne stables i høyden. Dette ble raskt kopiert og han utviklet da et firkantmønster kjent som «Damier» for å hindre piratkopiering. Dette er et av de første eksemplene på denne type «branding». Louis Vuitton ble kjent med designeren Charles Frederick Worth, og klarte raskt å sikre seg hans kunder som kjøpere av sine kofferter. På den tiden måtte alle kofferter spesialbygges til brukeren,[trenger referanse] koffertmakeren måtte også pakke ned klær i koffertene på best mulig måte slik at de ikke skulle bli skadet under reisene.

Populariten til Louis Vuitton, og snart kjøpte virksomheten et større fabrikklokale utenfor Paris. Louis Vuitton var et av de få merkene som klarte å holde produksjonen og salget gående under andre verdenskrig. Grunnen til dette var et diskré samarbeid med nazistene.[trenger referanse] Dette forholdet prøver Louis Vuitton den dag i dag å holde hemmelig, men ble offentliggjort for et par år siden.[trenger referanse] Louis Vuitton hadde så en nedgangstid i salg og produksjon helt frem til 1980-tallet. Men i 1977 tok Henry Racamier over selskapet. Racamier var inngift i Vuitton-familien og hadde ingen erfaring med å drive et motemerke. Etter å ha studert markedet og sett at de fleste høyprofilerte merkene på den tiden tjente penger på «franchising», bestemte Racamier for å gå i helt motsatt retning. Han kuttet ut mellomledd og åpnet «Vuitton»-eide og -drevne butikker. Dette var en revolusjon innen luksusmarkedet, og Louis Vuitton fikk en profittmargin på over 40% i en tid hvor konkurrentene fortsatt bare tjente rundt 15-25%.[trenger referanse] Louis Vuitton ekspanderte med nye produkter, og nye butikker åpnet rundt omkring i verden. I 1984, kun syv år etter at Racamier tok over, hadde selskapet en fortjeneste på rundt $22 millioner.[trenger referanse] Dette var også året Louis Vuitton ble tatt til børsen og gjort til et allmennaksjeselskap. I 1988 hadde Louis Vuitton allerede kjøpt opp flere merker, blant annet Möet Hennesy og dannet motegruppen LVMH.[trenger referanse] De hadde fått en interesse for den nye forretningsmannen Bernard Arnault, og ville prøve å involvere ham i konsernet. Arnault hadde kommet inn i motebransjen med fokus på å tjene penger. Han hadde allerede sikret seg rettighetene til flere store merker. Han kjøpte seg inn i LVMH, men det oppsto raskt konflikter mellom han og Racamier om hvem som skulle styre selskapet.[trenger referanse] Etter mange måneders uoverensstemmelser måtte Racamier trekke seg, og Bernard Arnault fikk nå kontroll over selskapet.

Louis Vuitton hadde allerede en plass i markedet som en respektert bagasjeprodusent, men dette var et døende market.[trenger referanse] Bernard så potensialet i Louis Vuitton som merke, og satte i gang en avdeling til å jobbe med konfeksjon for damer. Han ville ekspandere bedriften i motebransjen og nå nye kundegrupper. Han ansatte nykommeren Marc Jacobs som kreativ direktør. Marc Jacobs hadde tidligere hatt en relativt oppsiktsvekkende «grunge»-kolleksjon for Perry Ellis. Populariteten økte kraftig, på tross av at Marc Jacobs ikke hadde designet en eneste veske eller koffert til sin første kolleksjon.[trenger referanse]

Produksjon og salg[rediger | rediger kilde]

Louis Vuitton blir i dag regnet[av hvem?] for å tilhøre luksusvareindustrien, og har butikker over hele verden. Spesielt for Louis Vuitton er at motehuset kun selger varene sine i egne butikker, bortsett fra i USA, Japan, Sør-Korea og Storbritannia). I tillegg produserer firmaet varer kun i egne fabrikker i Frankrike, Spania og USA. All produksjon er håndverksbasert, og Louis Vuitton har ingen form for automatisk produksjon.

Siden 1980-tallet har Louis Vuitton også inkludert sko, smykker, klokker og klær i sine kolleksjonene. Markedet er tredelt, Louis Vuitton selger mest i Europa, USA og Japan. De siste ti årene har hele luksusvareindustrien merket en enorm pågang fra japanske forbrukere, og av alle land i verden finnes det flest Louis Vuitton-butikker i Japan. En ser også en kraftig økning i salget til det kinesiske og sørkoreanske markedet.

Det blir hvert år beslaglagt over 10 000 kopier av selskapets produkter rundt om i verden. Kopiene blir i hovedsak produsert i Asia, og selskapet samarbeider med tollvesenet i flere land for å få en slutt på forfalskningene. I Norge ble det i 2005 beslaglagt 1 678 kopier av forskjellige Louis Vuitton-artikler. I Danmark har Louis Vuitton kjørt en sak mot kunstneren Nadia Plesner, som har malt en ny utgave av Picassos Guernica. I bildet figurerer en liten afrikansk gutt med en håndveske på armen.[1]

Louis Vuitton åpnet sin første forretning i Norge november 2005 i Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]