QWERTY

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen handler om tastaturet QWERTY. For sangen laget av Linkin Park, se QWERTY (sang)
Plasseringen av bokstavene på et engelsk QWERTY-tastatur

QWERTY er betegnelsen på et tastaturoppsett der bokstavene Q, W, E, R, T og Y er plassert som de seks første i den øverste bokstavlinjen. Oppsettet er det mest brukt av på skrivemaskiner og PC-tastatur i blant annet Norden, Storbritannia og USA.

QWERTY-oppsettet ble funnet opp av Christopher Latham Sholes da hans egendesignede skrivemaskin ble produsert av Remington & Sons i 1874.[1] Det ble tatt patent på oppfinnelsen i 1878.

På Sholes' første skrivemaskin, som ble lagd i Milwaukee i 1868, ble bokstavene plassert i alfabetisk rekkefølge. Dette førte til at bokstav-armene som slo opp mot papiret når tastene ble trykket inn kilte seg fast i hverandre og gjorde maskinen treg å skrive på.[2] Sholes la så til grunn en studie av Amos Densmore som tok for seg bokstavparenes frekvens i det engelske språket for å forhindre at bokstav-armene til hyppig brukte kombinasjoner var for nær hverandre. Løsningen kom i 1872.[2]

Det har kommet flere varianter av QWERTY-tastaturer med mindre justeringer som skal ta hensyn til bokstavparfrekvenser i andre språk enn engelsk. For eksempel er den vanlige utgaven i franskspråklige land AZERTY-tastaturet mens i tyskspråklige land brukes hovedsakelig QWERTZ-tastaturet.

I 1932 ble Dvorak-oppsettet introdusert av professor August Dvorak som et angrep mot QWERTY.[2] Dvoraks oppsett hadde som formål at det skulle være lettest mulig å skrive hurtig.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ How stuff works: Why are the keys arranged the way they are on a QWERTY keyboard?. Besøkt 23. mai 2013. (en)
  2. ^ a b c Nettavisen 18. desember 2010: Da QWERTY banket ABC Arkivert 11. april 2012 hos Wayback Machine.. Besøkt 23. mai 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]