QWERTY

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen handler om tastaturet QWERTY. For sangen laget av Linkin Park, se QWERTY (sang)
Plasseringen av bokstavene på et engelsk QWERTY-tastatur

QWERTY er betegnelsen på et tastaturoppsett der bokstavene Q, W, E, R, T og Y er plassert som de seks første i den øverste bokstavlinjen. Oppsettet er det mest vanlige i bruk på skrivemaskiner og PC-tastatur i blant annet Norden, Storbritannia og USA.

QWERTY-oppsettet ble funnet opp av Christopher Latham Sholes da hans egendesignede skrivemaskin ble produsert av Remington & Sons i 1874.[1] Det ble tatt patent på oppfinnelsen i 1878.

På Sholes' første skrivemaskin, som ble lagd i Milwaukee i 1868, ble bokstavene plassert i alfabetisk rekkefølge. Dette førte til at bokstav-armene som slo opp mot papiret når tastene ble trykket inn kilte seg fast i hverandre og gjorde maskinen treg å skrive på.[2] Sholes la så til grunn en studie av Amos Densmore som tok for seg bokstavparenes frekvens i det engelske språket for å forhindre at bokstav-armene til hyppig brukte kombinasjoner var for nær hverandre. Løsningen kom i 1872.[2]

Det har kommet flere varianter av QWERTY-tastaturer med mindre justeringer som skal ta hensyn til bokstavparfrekvenser i andre språk enn engelsk. For eksempel er den vanlige utgaven i franskspråklige land AZERTY-tastaturet mens i tyskspråklige land brukes hovedsakelig QWERTZ-tastaturet.

I 1932 ble Dvorak-oppsettet introdusert av professor August Dvorak som et angrep mot QWERTY.[2] Dvoraks oppsett hadde som formål at det skulle være lettest mulig å skrive hurtig.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ How stuff works: Why are the keys arranged the way they are on a QWERTY keyboard?. Besøkt 23. mai 2013. (en)
  2. ^ a b c Nettavisen 18. desember 2010: Da QWERTY banket ABC Arkivert 11. april 2012 hos Wayback Machine.. Besøkt 23. mai 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]