MOBA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Multiplayer online battle arena, eller MOBA, er en undersjanger av strategispill. MOBA-spill er ofte definert som spill med to lag som spiller mot hverandre på et forhåndsbestemt kart, som blir hjulpet av ikke-spillerstyrte figurer som marsjerer langs en forhåndsbestemt bane mot motstandernes base.[1] Målet i MOBA-spill er som oftest å ødelegge motstanderlagets hovedstruktur,[2] som er bak kanoner, vegger og andre beskyttelser som hindrer motstandere i å skade strukturen.[3] De fleste MOBA-spill har en isometrisk kameravinkel, men noen spill definert som MOBA bruker førstepersons- eller tredjepersonskamera.[3]

MOBA-spill er som oftest «free-to-play», og tar heller betalt for tilgang til flere figurer eller visuelle endringer («skins») for figurer, hjelpemidler og kartet.[1]

Mange e-sportturneringer er basert rundt MOBA-spill,[1][3] og flere av selskapene bak spillene holder sine egne mesterskap.

Spillets gang[rediger | rediger kilde]

MOBA-spillkart
Engelskspråklig oversikt over et vanlig kart i et MOBA-spill. I noen spill er kartet horisontalt, i stedet for diagonalt.

I MOBA-spill er det som regel fem spillere på hvert lag.[1] Spillerne får tilgang til å velge sine figurer før spillet starter.[2] I løpet av denne tiden, har spillerne i noen spill mulighet til å endre egenskaper eller evner som blir brukt i løpet av spillet. Figuren som spillere velger bestemmer som regel hvilken bane («lane») de skal oppholde seg i, og hvem de skal være der med. I noen MOBA-spill blir noen figurer omtalt som hjelpemidler («support»), og disse går som regel sammen med en annen, sterkere figur.

Figurene blir sterkere i løpet av spillets gang ved å få høyere rangering/nivå («level»), samt ved å bruke mynter på utstyr. Mynter anskaffes ved å slå motstandere, ikke-spillerstyrte figurer, ødelegge strukturer og generelt over tid.

Jungelområde[rediger | rediger kilde]

På de fleste MOBA-spillkart er det områder mellom de to-til-tre banene som kalles for jungel (eller «jungle»), hvor man kan finne ikke-spillerstyrte vesener som kan gi spillerne «experience» eller mynter. I noen spill har man også en dedikert «jungler»-spiller,[3] som lusker rundt i jungelområdene med utgangspunkt i å hjelpe banespillerne. Dette skjer ofte ved å gjenge opp på («gank») enkelte motstandere som står på feil sted, ta kontroll av viktige mål på kartet eller overraske i en slåsskamp mellom lagene («team fight»).

Vinnerbetingelser[rediger | rediger kilde]

Det første laget som ødelegger hovedstrukturen til motstanderlaget vinner. I noen spill kan hovedstrukturen ikke bli angrepet før andre strukturer i banene før den er ødelagt. Disse andre strukturene er ofte tårn som skyter på fiender, vegger som hindrer fiender i å se inn, og andre hjelpemidler som beskytter laget.[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Spillet som ansees å være et av de første MOBA-spillene er en spillmodifikasjon for sanntidsstrategispillet Warcraft III. Denne modifikasjonen het Defense of the Ancients, hvor spillmekanismene kan bli sett i nåværende MOBA-spill som League of Legends og oppfølgeren Dota 2.[1] Sjangernavnet MOBA ble først brukt av Riot Games, utviklerne av League of Legends, og har blitt det mer brukte navnet på sjangeren. Andre tidligere forslag var «DotA» (fra Defense of the Ancients), «ARTS» (fra engelsk, «action real time strategy») brukt av Valve, utvikler av Dota 2, og «Team Brawler» (engelsk, lagslåsser) som ble brukt av Blizzard for Heroes of the Storm.[3]

Eksempler på MOBA-spill[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f Jackson, Leah (1. august 2013). «How MOBAs Took Over Gaming». IGN Middle East (engelsk). Besøkt 31. desember 2021. 
  2. ^ a b Çakır, Gökhan (17. juni 2021). «What is a MOBA?». Dot Esports (engelsk). Besøkt 31. desember 2021. 
  3. ^ a b c d e «Multiplayer Online Battle Arena (Concept)». Giant Bomb (engelsk). Besøkt 31. desember 2021. 
  4. ^ «MOBA Games - Last 7 days Leaderboard | Gamesight». gamesight.io. Besøkt 31. desember 2021.