Løvstakkens Jægerkorps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Buekorps
Løvstakkens Jægerkorps.jpg
Løvstakkens Jægerkorps
11. mai 1903
Løvstakksgutt i dyp konsentrasjon
Faneparade
Løvstakkens Jægerkorps første dag i uniform 2005

Løvstakkens Jægerkorps er et bergensk buekorps. Det ble stiftet i 1903, med bare gutter. April måned 1999 ble det nystiftet som «blandingskorps», med både gutter og jenter som medlemmer.

Om jægerkorpset[rediger | rediger kilde]

Lokalet, aktiviteter og ekserserplassen;

Jægerkorpset disponerer sambrukshuset i Løvstakkveien til sine aktiviteter. Her samles medlemmene ved større arrangementer i løpet av sesongen og offiserene/ rådet arrangerer aktiviteter for medlemmene. Alt utstyret oppbevares i en kjeller nær Ny Krohnborg skole. Ekserserplassen til LJK er skoleplassen hvor det er oppstilling hver søndag i sesongen mars til juni måned.

Hva er Løvstakkens Jægerkorps;

Løvstakkens Jægerkorps er et av byens 14 buekorps. Det er unikt ved at det er det eneste buekorpset hvor både gutter og jenter sammen kan bli medlemmer. Hovedsesong er i perioden mars til juni måneder med eksersis og marsjering stort sett på søndager. Noen onsdager legges også til terminlisten. Det er plass til alle barn og ungdom, og er klar til å lære deg enten du vil bli trommeslager eller hellebardbærer. Lederen for Løvstakkens Jægerkorps har tittelen sjef og de yngste medlemmene har tittelen soldat.

I tillegg til den tradisjonsrike eksersisen og marsjeringen handler buekorps først og fremst om vennskap og samhold i tillegg til at en tilegner seg disiplin og lederegenskaper som kan komme godt med senere i livet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Løvstakkens Jægerkorps ble stiftet i 1903 og ekserserte frem til 1918 før det da ble nedlagt. Man kjenner ikke til detaljer fra oppstarten i 1903 og heller ikke årsaken til hvorfor jægerkorpset ble nedlagt i 1918, men man antar at dette var grunnet dårlig medlemsoppslutning.

Uniformeringen til Løvstakkens Jægerkorps har helt fra 1903 bestått av hvite skjorter og sorte bukser med hvite og grønne striper. Korpsets medlemmer var arbeidersønner og økonomien ikke den sterkeste, noe som resulterte i hvite skjorter som uniform.

I 1928, ti år etter nedleggelsen ble Løvstakkens Jægerkorps blåst liv i av tidligere soldat Johannes Ludvigsen som også var korpsets sjef i perioden 1928-1930. Nå ekserserte jægerkorpset på Løvstakksiden og i solheimsviken helt frem til krigen brøt ut og måtte som følger av dette innstille alle sine aktiviteter i tidsperioden 1941-1944. Etter 2.verdenskrig var det gode tider for medlemsoppslutningen til korpset og enkelte år kunne en stille flere hundrede til oppstilling på dongen. I 1961 ble jægerkorpset tildelt ny fane ved Eldre Løvstakksgutters Forening og denne fanen er fremdeles i bruk blant de aktive over 50 år senere. I 1966 begynte en å merke den moderne tid og medlemsoppslutningen falt betraktelig og Løvstakkens Jægerkorps sto på linje for siste gang på mange år.

I 1999 ble det arbeidet for å gjenoppta jægerkorpset og det var Løvstakksgutten Per Jacobsen som var initiativtaker til etableringen og inkluderingen av jenter. Rekrutteringen av barn og ungdommer startet tidlig i 1999 og allerede i april måned samme år var LJK i gang med eksersis på skoleplassen til Ny Krohnborg skole. Damegarden ble også etablert og sydde uniformer både dag og natt for å få dem klar til stiftelsesdagen 11.mai. Og 17'ende mai samme året stilte Løvstakkens Jægerkorps 35 gutter og jenter på linje i stilige uniformer!

Året etter stilte hele 72 gutter og jenter på skoleplassen 17'ende mai og LJK var blant byens største buekorps. Første delen av 2000-tallet fremsto jægerkorpset som et solid buekorps med god kvalitet og flinke offiserer med sterkt samhold. Medlemsantallet varierte noe mellom 40 og 70 medlemmer hver sesong. I perioden 2008 til dags dato har jægerkorpset vært preget av hyppige offisers-bytter og synkende medlemsantall og stabiliteten fra første halvdel av 2000-tallet er borte.

Nå ser imidlertid fremtiden til Løvstakkens Jægerkorps på ny veldig bra ut.

Ekserserplassen[rediger | rediger kilde]

Nåværende ekserserplass;

I den moderne tid, nærmere bestemt siden 1999 har Løvstakkens Jægerkorps hatt Ny Krohnborg skole som ekserserplass. Her stiller soldatene opp ved hver eksersisdag hvor de presenterer til resten av korpset som kommer marsjerende fra lokalet (kjelleren). Jægerkorpset heiser hver søndag under sesongen løvstakksflagget på skoleplassen.

Midlertidig ekerserplass;

Under rehabiliteringen av Ny Krohnborg skole holdt Jægerkorpset sin eksersis i Løvstakkveien, rett utenfor sambrukshuset. Fra og med sesongen 2013 ble skoleplassen på Ny Krohnborg igjen tatt i bruk som ekserserplass.

Tidligere ekserserplass;

Fra korpsets spede begynnelse i 1903 og frem til nedleggelsen av korpset etter 1966 sesongen ekserserte Løvstakkens Jægerkorps på Dongen. Den gang var Dongen en stor og åpen plass hvor både idrettslaget holdt til og barna brukte stedet som lekeplass etter skoletid.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]