Landås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°22′2,5464″N 5°21′52,524″Ø

Landåstorget
Fridalen, Wergeland, Storetveit. Til høyre Fredlund og i bakgrunne Bønes, Søviknes, Sandsli.

Landås er et boligområde i Årstad bydel i Bergen kommune, som strekker seg fra Haukeland sykehus i nord til Nattland i sør, mellom Fridalen og Slettebakken i vest og byfjellet Ulriken i øst. Landås hørte til gamle Årstad kommune som ble innlemmet i Bergen i 1915.

Landåstorget, Landås kirke, Landås skole, Landåshallen og flere sykehjem ligger i området, som for det meste består av tett boligbebyggelse og utgjør Landås sogn under Bergen domprosti i Den norske kirke. Nattlandsveien er hovedveien som strekker seg gjennom hele området fra nord til sør og danner grensen mot Fridalen og Slettebakken i vest. Landås dekkes av lokalavisen Årstadposten. Høgskolen i Bergen (lærerutdanning) flyttet høsten 2014 fra Landås til Kronstad.

Landås kjennetegnes av de mange "stjerneblokkene" som ble bygget rundt 1950. Av disse er stjerneblokken i Kristofer Jansonsvei 20 kanskje den mest kjente og fremtredende i gatebildet. Bygningen står noe hevet over de øvrige blokkene, og er således mer synlig på avstand. På grunn av blokkens stjernefasong har den fått kallenavnet "Stjernen", og fungerer som et landemerke i forbindelse med veibeskrivelser, møteplasser osv.

Landås hadde 6 409 innbyggere 1. januar 2014 og et areal på 1,37 km², fordelt på grunnkretsene Ravneberget, Sollien, Lægdene, Vognstølen, Landås, Landåslien, Meiseveien, Landåstorget, Rugdeveien, Strimmelen, Øvre Kolstien, Kolstølen og Kolstien.

Landås bydel[rediger | rediger kilde]

Landås er også navnet på en tidligere bydel i Bergen, som var avgrenset av Ibsensgate/Bjørnsonsgate i nord, Inndalsveien/Storetveitveien i vest og nåværende grenser mellom bydelene Årstad og Fana i sør. Den inkluderte da en mindre del av Kronstad, hele Slettebakken, Landås og Fantoft, og størstedelen av Fridalen og Nattland. Begrepet Landås benyttes fortsatt om store deler av dette området. Landås bydel ble i 2000 slått sammen med nordlige deler av tidligere Løvstakken bydel (områdene Minde, Solheim, Gyldenpris og resterende deler av Fridalen og Kronstad), og fikk navnet Årstad bydel.

Strøk og boligområder i Bergen kommune