Landås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fridalen, Wergeland, Storetveit. Til høyre Fredlund og i bakgrunne Bønes, Søviknes, Sandsli.

Landås er et boligområde i Årstad bydel i Bergen kommune, som strekker seg fra Haukeland sykehus i nord til Nattland i sør, mellom Fridalen og Slettebakken i vest og byfjellet Ulriken i øst. Landås hørte til gamle Årstad kommune som ble innlemmet i Bergen i 1915.

Landåstorget, Landås kirke, Landås skole, Landåshallen og flere sykehjem ligger i området, som for det meste består av tett boligbebyggelse og utgjør Landås sogn under Bergen domprosti i Den norske kirke. Nattlandsveien er hovedveien som strekker seg gjennom hele området fra nord til sør, og danner grensen mot Fridalen og Slettebakken i vest. Landås dekkes av lokalavisen Årstadposten. Bergen lærerhøgskole flyttet høsten 2014 fra Landås til Kronstad, mens Den internasjonale skolen i Bergen flyttet inn i den tidligere lærerskolen.[1]

Landås kjennetegnes av de mange «stjernehusene»[2] som ble bygget rundt 1950. Av disse er stjernehuset i Kristofer Jansonsvei 20 kanskje den mest kjente og fremtredende i gatebildet. Bygningen står noe hevet over de øvrige blokkene, og er således mer synlig på avstand. På grunn av blokkens stjernefasong har den fått kallenavnet «Stjernen», og fungerer som et landemerke i forbindelse med veibeskrivelser, møteplasser osv.

Landås hadde 6 409 innbyggere 1. januar 2014 og et areal på 1,37 km², fordelt på grunnkretsene Ravneberget, Sollien, Lægdene, Vognstølen, Landås, Landåslien, Meiseveien, Landåstorget, Rugdeveien, Strimmelen, Øvre Kolstien, Kolstølen og Kolstien.

Kulturminner[rediger | rediger kilde]

Landås bydel[rediger | rediger kilde]

Landås er også navnet på en tidligere bydel i Bergen, avgrenset av Ibsensgate/Bjørnsonsgate i nord, Inndalsveien/Storetveitveien i vest, Fantoftveien i sør, og Nattlandsfjellet og Landåsfjellet i øst. Størstedelen av området lå tidligere i Årstad herred, men ble innlemmet i Bergen kommune i 1915. Området mellom Wergeland og Fantoft lå tidligere i Fana kommune, og ble innlemmet i Bergen i forbindelse med kommunesammenslåingen i 1972.[4] Begrepet Landås benyttes fortsatt om store deler av dette området. Landås bydel ble i 2000 slått sammen med nordlige deler av tidligere Løvstakken bydel (områdene Minde, Solheim, Gyldenpris og resterende deler av Fridalen og Kronstad), og fikk navnet Årstad bydel.

Strøk og boligområder i Bergen kommune.

Referanser[rediger | rediger kilde]