Slettebakken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Slettebakken er et strøk i bydelen Årstad i Bergen. Det omfatter grunnkretsene Inndalen, Rautjern, Ernst Sars vei, Langhaugen, Joachim Lampes vei, Henrik Mohns vei, Fageråsen, Tveitevannet, Adolph Bergs vei, Nordahl Rolfsens vei, Vestrebø, Bergenshallen, Knausen, Paddemyren og Mannsverk, med til sammen 7 514 innbyggere og 1,12 km² landareal 0,04 km² ferskvann.[1][2][3] Det grenser til strøkene Minde i vest, Kronstad i nord, Landås i øst og Fantoft og Nattlandsfjellet i sør, og utgjør i hovedtrekk området mellom Fridalen skole i nord og Bergenshallen i sør, avgrenset av Nattlandsveien i øst og Inndalsveien/Storetveitveien i vest (med unntak for Wergeland som hører til Minde).

Bergenshallen, Slettebakken skole, International School of Bergen, Langhaugen videregående skole og Sletten senter ligger i området, som for det meste består av boligområder. Tre av bybanens holdeplasser betjener området (Slettebakken, Sletten og Brann stadion). Området dekkes av lokalavisen Årstadposten.

Slettebakken avfallsdeponi[rediger | rediger kilde]

Strøk og boligområder i Bergen kommune.

Mellom 1940 og 1961 ble alt husholdningsavfall fra Gyldenpris og Årstad bydeler tømt på Slettebakken. Grunnundersøkelser etter år 2000 påviste at grunnvann fra deponiet inneholder olje, blyholdige og klororganiske stoffer, kreftfremkallende tjærestoff fra ufullstendig forbrenning, og PCB.[4] Avfallsdeponiet ble fra 1961 lagt ut til fotballbaner, og vedtatt oppryddet av kommunen i 2007. Men først i september 2022 ble arbeidet påbegynt, med estimert varighet til desember 2024. Utgiftene er anslått til kr 470 millioner, men avfallsmengden kan vise seg større enn først antatt. Minst 207.000 tonn jord og avfall skal graves opp, sorteres og brukes. Trolig kan rundt 60 % av de rensede massene legges tilbake igjen. Etter hvert skal Gimlehallen og Turnkassen rives for å erstattes med et omfattende idrettsanlegg. Arbeidet pågår alle hverdager kl 7-19. Sigevann pumpes opp i et stort basseng ved Tranebanen og renses underveis for sand og avfall, før det tømmes i Tveitevannet[5] som er ett av Norges mest forurensede PCB-vann. Miljøgiften PCB ble tidligere brukt særlig til isolasjon i elektrisk utstyr. Med sigevannet fra avfallsdeponiet havnet det i Tveitevannet.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]