Strømming

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Strømming eller streaming (også strømning eller direkteavspilling) er overføring av data, bilder eller lyd fra en sender til en eller flere mottakere. Strømming kan innebære midlertidig kopiering av data i arbeidsminne/cache hos mottakeren, men innebærer ikke varig lagring av de mottatte data hos mottakeren, i motsetning til nedlasting. Strømming referereres også ofte til som webcasting. En webcast er levende bilder distribuert over internett. Det finnes en rekke teknologiplattformer for webcasting. Webcast benyttes i utstrakt grad til finansiell rapportering, e-læringsprogrammer, foredrag, konferanser og presentasjoner. Mange webcast-plattformer integrerer andre medier, som for eksempel vise en foredragsholders PowerPoint presentasjon på deler av skjermen.

Strømming, eller webcast skiller seg fra podcasting, ved at webcast er direktesendt, mans podcast refererer til mediafiler som er lastet opp på internett.

Strømming kan skje som fast sending (for eksempel samtidig og uendret «simulcast» på web av en kringkastingssending) eller som en avspilling på forespørsel (on demand). Med streaming on demand kan man se eller høre innholdet når man selv vil, mens kringkasting foregår i sanntid.

Som med nettradio er det mulig å lytte på lydbøker som har rulletekst. Gjennom Windows Media, og andre formater, blir teksten synkronisert og tillater lytteren å lytte til og lese teksten samtidig. Dette er praktisk i forbindelse med f.eks. språkkurs.

Strømming overtok i 2013 den dominerende måten for kjøp og salg av musikk i Norge.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Strømming av musikk skyter fart i Norge. teknofil.no (15. juli 2013)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]