Pungdyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pungdyr
Pungdyr (Marsupialia)
Pungdyr (Marsupialia)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Marsupialia
Illiger, 1811
Metatheria
Norsk(e) navn: pungdyr
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Antall arter: ±334
Habitat: mange forskjellige
Utbredelse: Amerika, Australia og Ny-Guinea
Delgrupper:

Ameridelphia

Australidelphia

Pungdyr (Marsupialia) er en orden med pattedyr som er kjent for at ungene fødes på et tidlig utviklingsstadium og oppholder seg nær morens kropp til den blir mer utviklet. Pungdyrene er søstergruppen til morkakedyrene (Eutheria), og sammen utgjør de to gruppen egentlige pattedyr.

Pungdyrene særmerker seg ved ikke å ha en morkake, slik at fosteret ikke er koblet til moren slik som hos morkakedyrene. De er derved ovovivipare, og fosteret lever derved i stor grad av en begrenset mengde eggeplomme under fosterutviklingen og fødes på et meget tidlig stadium.[1]

Pungdyrene er ikke noen spesielt tallrik gruppe av pattedyr, og finnes i dag bare naturlig utbredt i Australia og Søramerika, selv om pungrotter har spredt seg til Nordamerika. Pungdyrene utviklet seg i Søramerika, og spredte seg til Australia via Antarktis den gangen disse kontinentene enda hang sammen.[2]

Kladogram[rediger | rediger kilde]

   Mammalia   

 Monotremata 


   Theria   

 Marsupialia  Eutheria   
   Atlantogenata   

 Afrotheria  Xenarthra    Boreoeutheria   

 Laurasiatheria  Euarchontoglires 
Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Bortsett fra noen få, har alle pungdyrene en pung hvor ungene oppholder seg i denne tiden. Man kan nesten si at ungene blir født mens de ennå er på et fosterstadium og deretter gjennomgår siste del av svangerskapet etterpå. Ofte blir de nærmest sittende fast til patten, som svulmer opp inne i munnen deres. Hos mange arter kan de gå inn og ut av pungen også etter at de har kommet lenger i utviklingen. Pungens åpning kan vende forover eller bakover. Noen få pungdyr har ingen pung. Til disse hører numbaten, hvis unger suger seg fast til de oppsvulmende pattene etter fødselen og blir sittende festet til moren på den måten.

Hos pungdyrene fungerer plommesekken som en morkake. Plommesekken er sterkt utvidet, og vil feste seg i livmorveggen. I stedet for at fosteret fester seg dypt nede i slimhinnene i livmorveggen slik som hos placentale pattedyr, danner livmoren en grunn fordypning rundt fosteret. En god del av næringen til fosteret kommer i form av «livmormelk», en substans som skilles ut av livmorveggen og taes opp dirkete av fosteret. Noe næring passerer fra morens blodårer til blodåren i plommesekken. Punggrevlingene har en primitiv morkake av mer normal type, men også disse føder ungene på et meget tidlig tidspunkt i fosterutviklingen.[3] Begrepet placentale pattedyr om alle andre dyr enn pungdyr og kloakkdyr er derfor egentlig misvisende, siden det også forekommer en slags morkake hos pungdyrene.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Arter[rediger | rediger kilde]

Pungdyrene omfatter omkring 334 kjente arter, fordelt i flere familiegrupper. De fleste nålevende pungdyr er hjemmehørende i Australia, men noen fins også på øyer i Stillehavet og i Sør-Amerika. Fossile pungdyr er kjent også fra andre steder i verden, inkludert Europa.

Pungdyrene er en mangeartet gruppe. Pungdyr er både små og store og har svært forskjellige fysiske trekk og mange forskjellige levemåter. De kan være både planteetere, insektetere og kjøttetere. Det fins pungdyr som både klatrer, graver, glideflyr og beveger seg hurtig på slettene. Gruppen omfatter flere dyr som bærer navn etter placentale pattedyr som de ligner på. Det gjelder for eksempel pungmuldvarper og pungrotter. Gruppen omfatter også dyr som synes å være temmelig forskjellige fra alle andre dyr, som kenguruer og vombater.

Det finnes flere måter å dele inn pungdyrene på. En måte er å dele dem opp i flerfortannede og tofortannede pungdyr. En annen er å dele dem opp i australske og sær-amerikanske pungdyr. Det interne slekytskapsforholdet mellom de forskjellige familiene er imidlertid ikke helt kartlagt. Her pressenteres en systematikk basert på kjerne-DNA.[2]

Utdødde pungdyr[rediger | rediger kilde]

Utdødde pungdyr omfatter dyreformer som synes å ytterligere vise hvor mangeartet dyregruppen er. De fleste var plante- og insektetere, mens noen var rovformer. De varierte mye i størrelse fra meget små former til noen som var store som kuer. Noen av de utdødde formene hadde store fortenner som ligner de huggtennene som sabeltanntigerne hadde (Thylacosmilus er et eksempel på dette).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Blackburn, D. G. (2000). Classification of the reproductive patterns of amniotes:" Herpetological Monographs", side 371-377.
  2. ^ a b Nilsson, M. A. (27. juli 2010). «Tracking Marsupial Evolution Using Archaic Genomic Retroposon Insertions». PLoS Biology (Public Library of Science), 8 (7), s. e1000436. doi:10.1371/journal.pbio.1000436. PMC 2910653. PMID 20668664.  Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «Nilsson» er definert flere steder med ulikt innhold
  3. ^ Side om reproduksjon fra Centennial Museum, Univerity of Texas and El Paso

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.