Klarsyn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Påstått klarsynte kan selge underholdende spådomstjenester og «overnaturlige» karakteranalyser på teletorg og andre steder. Bildet viser en psychic reader i Toronto 2008 som tilbyr klarsynte personlighetslesninger ved hjelp av kiromanti (håndanalyse), tarotkort, spådomskule og astrologi.

Klarsyn, også kalt synskhet eller clairvoyance (fransk for klart syn), er en hevdet evne til å innhente opplysninger om gjenstander, personer, steder og hendelser i nåtid, fortid og framtid gjennom ekstrasensorisk persepsjon (ESP), oppfattelse utenom de kjente sansene.

Klarsynte kan komme med spådommer ved hjelp av prekognisjon (framsyn og forutanelser). Andre forsøker å finne tapte ting og savnede personer gjennom syn og fornemmelser. Flere synske gir empatiske råd og tilbyr sjelesorg og karakteranalyser basert på sin klarsynthet. Noen utøver i tillegg healing (helbreding) som alternativ behandling, og enkelte hevder at de kan oppnå kontakt med avdødes ånder og arbeider som spiritistiske medier.

Det er ingen vitenskapelige bevis for at klarsynthet fungerer, og vitenskapen forklarer[trenger referanse] klarsyn med at klarsynte foretar kvalifiserte gjetninger på grunnlag av allerede tilgjengelig informasjon. Det forekommer også svindel for å tjene penger. Parapsykologi, som omfatter studiet av synskhet og andre overnaturlige fenomener, regnes i dag som en pseudovitenskap.

Klarsynthet og liknende evner kan omtales som en «sjette sans» utenom de fem vanlige.

Vitenskapelig forklaring[rediger | rediger kilde]

«Klarsyn og okkulte krefter», lærebok fra 1916 i evnen til å «se klart» og annet. Illustrasjonen viser orientalske personer med spåkule.[1]
«Ekte sigøyner, personlighetsleser og clairvoyant», omreisende spåkone i USA, trolig på 1940-tallet.

Klarsynthet har aldri blitt påvist vitenskapelig, og i kontrollerte tester har påstått synske personer vist seg å ikke treffe bedre enn ren gjetning.[2][3] Overnaturlig tankelesing, spådomsevner og liknende kan særlig forklares som cold reading av enkeltpersoner, det vil si som en generell tolkning av utsagn og andre signaler i møte med mennesker. Også den psykologiske virkningen av tilfeldige sammentreff og vage, ofte mangetydige budskap fra overbevisende personer kan gi inntrykk av større treffsikkerhet i syner og fornemmelser enn det i virkeligheten er.

Synske kan ha sterk intuisjon og et følelsesliv med uvanlige opplevelser i form av visjoner, våkendrømmer og kreative tanker som kan være vanskelig å forstå. I 1981 definerte de to amerikanske psykiaterne Sheryl C. Wilson og Theodore X. Barber fantasy prone personality (FPP) som en tilstand hvor en person ikke klarer å skille mellom fantasi og virkelighet.[4] FPP er en foreslått årsak til hvorfor noen mennesker kan oppfatte seg selv som klarsynte.

I kriminalsaker kan politiet utsettes for tips fra klarsynte, og det har blitt spilt inn tilsynelatende dokumentariske underholdningsserier for fjernsyn, som Fornemmelse for mord, der uløste drapsgåter har blitt forsøkt løst av klarsynte. I norsk sammenheng har ingen slike tips oppklart drapssaker.[5][6] En annen populær serie i norsk fjernsyn der synske personer opptrer, er TVNorges Åndenes makt.

Rettssaker[rediger | rediger kilde]

Forestillinger om egne overnaturlige evner kan skyldes ubevisst selvbedrageri, men det forekommer også utspekulert bedrageri.

I USA har en rekke påstått klarsynte personer blitt idømt lange fengselsstraffer og millionerstatninger for å ha svindlet godtroende mennesker.[7][8][9][10] I 2013 ble en påstått klarsynt kvinne dømt til å betale 6,8 millioner dollar i erstatning til et par som hun hadde påstått skjulte en massegrav med lemlestede lik på sin eiendom.[11] Ryktet spredte seg raskt, og politiet måtte til slutt grave opp eiendommen for å bevise at det ikke fantes noen massegrav der for å få slutt på spekulasjonene.

I 2004 vakte det sterke reaksjoner etter at en påstått klarsynt i programmet Fornemmelse for mord navnga en person hun mente sto bak drap.[12] Politiet sjekket personen opp mot saken, og opplysningene viste seg å være oppspinn.

I mai 2015 ble det tatt ut tiltale mot ni norske spåkoner med påstand om skatteunndragelser for til sammen 13,7 millioner kroner i tillegg til trygdebedrageri.[13]

Kjente klarsynte[rediger | rediger kilde]

Millioner av mennesker skal ha vært overbevist om at den blinde bulgarske kvinnen Baba Vanga (баба Ванга, 1911–1996) skal ha hatt synske og andre paranormale evner.
«Snåsamannen» Joralf Gjerstad har blitt kjent for påståtte evner som synsk og healer (helbredende håndspålegger).[14]

Utdypende artikkel: Kategori:Klarsynte

Det er mange fortellinger gjennom historien om synskhet for å få informasjon om framtida og det skjulte. Tidligere regnet en klarsyn og spådomskunster som del av «de hemmelige vitenskapene», lærer som bygde på at er finnes usynlige, fysiske og åndelige krefter utenfor den etablerte vestlige vitenskapen.

På samme vis har en rekke personer selv hevdet å være synske, eller blitt ansett av andre å ha slike evner. Det gjelder religiøse profeter, astrologer, mystikere og sjamaner i gammel tid såvel som lokale klarsynte[15] og internasjonale kjendiser innen moderne okkultisme, alternativ nyreligiøsitet og kommersiell overtro.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.