Hopp til innhold

Kiromanti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Hos Spaa Konen»

Kiromanti, kiromantikk (dannet av gresk cheir 'hånd' og manteia 'spådom'), håndlesing, håndtydning eller håndanalyse er kunsten «å spå i hånden», det vil si å avlese en persons karaktertrekk og framtid ved å tyde linjer og former i personens hender. Metoden har eldgamle røtter i kultur og folketro, men er en psevdovitenskaplig teknikk som fullstendig mangler vitenskapelig grunnlag.

«Spåkvinnen», maleri av Caravaggio fra 1594. Originalen er i Kapitolmuseene i Roma.

Håndanalyse har flere tusen år gamle tradisjoner. Teknikken skal være kjent fra Kina og India omkring 2000 f.Kr.[1] Andre mener kaldeerne var de første som praktiserte kiromanti, og at skikken spredte seg til det gamle Egypt og videre til antikkens Hellas.[2] I middelalderen ble håndlesing gjerne knyttet til stjernetydning.[2]

I India er kiromanti fortsatt utbredt, og sigøynere og andre reisende praktiserer kiromanti som betalt tjeneste også i Europa.[2] Seriøs håndanalyse er i tillegg i bruk som moderne overtro blant sannsigere og andre i alternativbevegelsen. Teknikken utøves også som uskyldig underholdningtivolier og andre steder.

Noen av linjene i en håndflate ifølge kiromantiske tradisjoner:
1. Livslinja
2. Hodelinja
3. Hjertelinja
4. Morallinja (venusbeltet)
5. Sollinja
6. Ligne de Mercure (Line of mercury)
7. Ligne de chance (Line of luck)

Ifølge dem som tror på metoden, kan spåmenn og -kvinner forutse en persons framtidige skjebne og muligheter ved å se på linjer, mønstre og former i personens hånd eller fingre, særlig håndflatene. En kan angivelig også få kunnskap om personenes fortid, helse og personlighetstrekk ved å studere og tolke hudfolder og andre ytre tegn i hendene.

De mest interessante linjene i håndflaten anses å være livslinja, som ikke viser livslengden men helse ogvitalitet, og hodelinja, som avspeiler følelsesliv og personlige forhold.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]