Spådomskule

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Spåkule»)
Krystallkule, denne er dog kun benyttet som dekorasjon.
Beryll

Spådomskule eller krystallkule er en kule av krystall eller glass som ifølge overtro kan fungere som hjelpemiddel til å se det som har skjedd, det som skjer og det som kommer til å skje. Når teknikken for å spå om framtiden eller fortiden benytter krystall eller glass, kalles det på engelsk for «crystallomancy», sammensatt av greske krystallos (krystall) og greske manteia (spå). Det benyttes ikke tilsvarende ord på norsk ettersom navnet gjenspeiler funksjonen. Krystallkuler kalles for spådomskuler.

Historie[rediger | rediger kilde]

Keltisk stammer som antagelig levde i Britannia så tidlig som 2 000 år f.Kr. ble forent av et presteskap kjent som druider. Druider brukte krystaller som hjelpemiddel for forutsigelser. Grunnen kan være todelt; helligdommer, også i norrøn religion, foruten også germansk og keltisk, var ofte knyttet til vann. Vann var noe man kunne ofre ting til og samtidig se speilbilder i. Både glass og krystall var en særdeles kostbar vare. Selv langt inn i middelalderen var glass noe av det mest ettertraktede som nordeuropeere kunne skaffe seg hos handelsmenn fra middelhavslandene.

Senere, i løpet av Sentral-Europas middelalderperiode, fra 500 til 1500 e.Kr., tok klarsynte, trollmenn, spiritistiske medier, volver, spåmenn og andre personer med evner for forutsigelser, ibruk krystall for «se» inn i fortiden, nåtiden eller framtiden.

På grunn av sin gjennomsiktige natur var en naturlig smykkestein som beryll (et mineral av berylliumaluminiumsilikat) ofte brukt som hjelpemiddel i forutsigelser. Skotske høylendere ga navn til disse objektene og kalt dem for «steiner med makt» eller «steiner med egenskaper». Selv om de første spådomskulene ble lagd av beryll ble de erstattet senere av fjellkrystall som mer gjennomsiktig.

Okkultisme[rediger | rediger kilde]

Kunsten eller evnen til å «se» inn i en krystallkule er på engelsk kalt «scrying» (fra det gammelengelske ordet «descry» i betydningen «å forstå uklart» eller «å avsløre») og hvor bilder som blir sett i krystallen eller i andre medium slik som vann, blir tolket som meningsfull informasjon. Denne «informasjonen» kan brukes til å gjøre viktige beslutninger for et menneskes liv, eksempelvis om kjærlighet, ekteskap, finanser, reiser og annet. Som sådan skiller ikke spådomskuler seg spesielt fra andre teknikker eller metoder for spådommer som for eksempelvis astrologi som også har en gammel historie, men ikke spesielt høy, vitenskapelig troverdighet i dag.

John Dee (15271608 eller 1609) var en framstående engelsk matematiker, geograf, astrolog og fantast som blant annet dronning Elisabeth I av England konsulterte. John Dee brukte store deler av sin tid til alkymi, forutsigelser og hermetisme. Han var kjent for å bruke krystallkuler i sitt arbeid.

Andre sammenhenger[rediger | rediger kilde]

I våre dager er «Crystal Ball» et navn på en programvarepakke fra firmaet Decisioneering som fungerer som en programvaretillegg for regnearket Microsoft Excel og som gir brukeren en Monte Carlo-metode for å tolke slumpmessige variabler for disses statistiske spredning.

Se også[rediger | rediger kilde]