Hykleri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hykleri er når man utgir seg for å ha dyder, moraler, religiøse syn, prinsipper, etc., som man ikke egentlig har. Hykleri innebærer bedrag av andre og er derfor en type løgn.

Hykleri er ikke bare å unnlate å utøve de dyder man forkynner. Samuel Johnson påpekte dette da han skrev om feilbruken av anklagen «hykleri» i Rambler Nr. 14:

SitatIngenting er mer urettferdig, dog vanlig, enn å anklage for hykleri ham som uttrykker iver for de dyder som han unnlater å utøve, siden han kan være oppriktig overbevist av fordelene med å beherske hans lidenskaper, uten enda å ha beseiret, som en mann kan være sikker på fordelene ved en reise, uten å ha mot eller industrien til å gjennomføre det, og kan ærlig anbefale til andre de forsøk som han tilsidesetter selv.Sitat

Dermed vil en alkoholiker som taler måtehold, for eksempel, ikke bli betraktet som en hykler så lenge alkoholikeren ikke påberoper seg nøkternhet.

Et sitat fra Bibelen:

SitatNår dere faster, skal dere ikke gå med dyster mine, slik som hyklerne. De forsømmer sitt utseende for at folk skal se at de faster. Sannelig, jeg sier dere: De har alt fått sin lønn.Sitat
– Matt 6,16

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordets etymologi er ikke entydig bestemt, men noe tyder på at det kommer fra mellomhøytysk hüchen. Dette ordet er en betegnelse på å krype sammen, dukke seg eller krympe[1] og er i slekt med betegnelsen på huk på norsk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Heuchelei». Digitales Wörterbuch der deutschen Sprache. Besøkt 4. november 2013. 
filosofistubbDenne filosofirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.