Kimæren fra Arezzo
Kimæren fra Arezzo er en bronsestatue av en kimære, et fabeldyr fra gresk mytologi, som er en av de best kjente eksempler på etruskisk kunst. Den rundt 80 cm høye figuren stammer fra rundt 400-tallet f.Kr.
Den ble funnet i 1553 i Arezzo, en gammel etruskisk og romersk by i Toscana i Italia, og den ble deretter innlemmet i samlingen til medicieren, storhertug av Toscana, Cosimo I de' Medici. Den ble gjort offentlig tilgjengelig i Palazzo Vecchio og han plasserte de mindre bronsefigurene fra utgravningen i sitt eget studiolo i Palazzo Pitti hvor «storhertugen fant stort behag i å selv rense dem med gullsmedverktøy», slik Benvenuto Cellini beskrev det i sin selvbiografi. Kimæren kan fortsatt bli sett i Firenze, men står nå utskilt på det arkeologiske museumet.
I gresk mytologi fortelles det at den monstrøse kimæren, et ildsprutende uhyre bestående av en tredjedel løve, en tredjedel drage og en tredjedel geit, herjet sitt hjemland Lykia inntil den ble felt av den korintiske helten Bellerofon. Denne bronsefiguren ble første oppfattet som en løve av utgraverne i Arezzo på grunn av dens manglende hale, som ellers ville ha hatt form som slange. Det ble snart gjenkjent som en representasjon av kimæren fra mytene og ble sammen med mindre bronsedeler og fragmenter fraktet til Firenze. En del av den nåværende halen ble oppdaget og restaurert, i henhold til Giorgio Vasari. Resten av halen er en restaurering fra 1700-tallet.
Kimæren var en av en rekke bronsefigurer som hadde omsorgsfullt blitt gravlagt for trygg bevaring en gang i antikken. De ble oppdaget ved et tilfelle da en grøft ble gravd rett utenfor bymurene i Porta San Laurentino. En bronsereplika står nå på funnstedet.
En inskripsjon på dens høyre forlabb er en tekst som har blitt tolket på ulikt vis, men hovedsakelig er det enighet om å stå for TINSCVIL (En gave til Tinia), noe som viser at bronsen var en votivt objekt (gitt ifølge et løfte) dedikert til den øverste etruskiske gud, Tin eller Tinia.