Iwasaki Yatarō

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Iwasaki Yatarō
Y Iwasaki.png
Født,
9. jan. 1835[1]Rediger på Wikidata
Tosa ProvinceRediger på Wikidata
Død7. feb. 1885[1]Rediger på Wikidata (50 år)
TokyoRediger på Wikidata
Gravlagt SugamoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse GründerRediger på Wikidata
Ektefelle Kise IwasakiRediger på Wikidata
Far Yajiro IwasakiRediger på Wikidata
Mor Miwa IwasakiRediger på Wikidata
Søsken Iwasaki YanosukeRediger på Wikidata
Barn Iwasaki HisayaRediger på Wikidata
Nasjonalitet JapanRediger på Wikidata
Utmerkelser Gylne stråler med rosett av Den oppadstigende sols ordenRediger på Wikidata

Iwasaki Yataro (født 9. januar 1835, død 7. februar 1885) var en japansk forretningsmann og industriherre. Han var grunnleggeren av Mitsubishi-selskapet.

Iwasaki ble født inn i en bondefamilie fra Aki i Tosa-provinsen (nå i prefekturet Kochi). Han var barnebarnet til mannen som hadde solgt familiens status som samuraier for å kvitte seg med store krav om gjeld og lån.[trenger referanse] Mens Yataro bodde i Tokyo sosialiserte han med politiske aktivister samtidig som han studerte under den reformistiske professoren Yoshida Toyo, som påvirket ham med sine egne ideer om å åpne og utvikle en lukket nasjon gjennom industri og handel med andre land.[trenger referanse]

Snart opprettet Yataro et kontor i Nagasaki, der han var ansvarlig for handel med blant annet krydder, olje og papir. Samtidig hadde han ansvaret for kjøp av skip, våpen og ammunisjon. Etter Meijirestaurasjonen i 1868 ble hans handelsvirksomhet i Tokyo tvangsoppløst fordi hans holdninger ble ansett som fiendtlige.[trenger referanse] Iwasaki reiste deretter til Osaka der han leide seg handelsrettigheter og han var hovedgrunnlegger av Tsukumo Trading Company.[trenger referanse] Selskapet skiftet senere navn til Mitsubishi i 1873, og som i dag refererer til en stor gruppe japanske firmaer som alle er registrert under Mitsubishi-varemerket.

Selskapet tok offisielt navnet Mitsubishi i mars 1870 og Yatarō ble president for selskapet. I 1885 mistet Yatarō mye av sin kontroll over rederiet og dets virksomhet i kjølvannet av en lang politisk kamp i Japans transport-bransje.[trenger referanse] Selskapet måtte fusjonere med en gammel rival og forandret deretter navnet til Nippon Yusen (NYK Line).

Da Yatarō mistet sitt rederi, etablerte han andre bedrifter (blant annet innenfor bankvesenet, gruvedrift, aviser, transport og forsikring) som dannet grunnlaget for Mitsubishi-organisasjonen.

Iwasaki Yatarō var en visjonær forretningsmann, og han var flink til å dyrke sterke forretningsforbindelser som kunne komme til å hjelpe ham i fremtiden.[trenger referanse]

Yatarō døde av magekreft da han var 50 år gammel, i februar 1885, og han ble etter sin død etterfulgt i familiebedriften av sin bror, og senere hans sønn, Hisaya. Hans fjerde datter, Masako, var gift med baron Kijūrō Shidehara som var den 44. statsministeren i Japan.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Iwasaki Yataro, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Iwasaki-Yataro, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]