Onega (innsjø)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Onega
LandRussland
FøderasjonssubjektKarelia
Areal 9 720 km²[1]
Høyde 33 moh.
Lengde 250 km
Bredde 91,6 km
Dybde127 m (maks)
Volum280 km³ 
Nedbørfelt 62 800 km²[1]
VassdragNeva
TilløpSuna, Vodla, Sjuja, Vytegra, Andoma
UtløpSvir
Del avUnified Deep Water System of European Russia
Posisjon
Kart
Onega
61°30′N 35°45′Ø

Onega (også kalt Onego, russisk: Онежское озеро – Onezjskoje ozero, dvs. Onezjskoje-sjøen; karelsk: Oniegu, finsk: Ääninen eller Äänisjärvi) er en innsjø i Russland.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Innsjøen dekker et areal på 9 894 km² og inneholder 280 km³ vann. Dypeste punkt er 120 m. Onega er den nest største innsjøen i Europa og den 18. største i verden.

I innsjøen er det 1 369 øyer og holmer med et totalt areal på 250 km². Totalt tilsigsfelt for sjøen er 62 800 km², og dette omfatter 58 elver som renner inn i innsjøen, hvor de største elvene er Sjuja, Suna, Vodla, Andoma og Vytegra. Utløpet er elva Svir, som var Karelens sørgrense og renner fra Onegas sørvestre bredd til Ladoga, og fortsetter som Neva til Finskebukta.

Innsjøen er geologisk meget ung. Den oppstod, som nesten alle innsjøer i det nordlige Europa, gjennom innlandsisens gravende virksomhet i istidene. Først på slutten av siste istid ble innsjøbekkenet dannet, da breene trakk seg tilbake for cirka 15 000 år siden.

Den største byen ved innsjøen er Petrozavodsk, hovedstaden i den autonome republikken Karelia, som ligger på vestbredden av innsjøen. Andre byer er Kondopoga og Medvezjegorsk. Republikken omslutter Onega i vest, nord og øst. I sør grenser sjøen til Leningrad oblast og Vologda oblast.

Vannveier[rediger | rediger kilde]

Gjennom Kvitsjøkanalen har Onega forbindelse med Kvitsjøen, og gjennom Volga-Østersjøkanalen med Volga og dermed også med Det kaspiske hav og Svartehavet. Langs sørbredden av sjøen går Onegakanalen, som ble bygget på 1800-tallet som en del av Mariinsk-kanalsystemet, en forløper for Volga-Østersjøkanalen, for å unngå de stormfulle farvannene ute på Onegasjøen.

I tillegg til mange frakteskip er det også passasjertrafikk med hurtigbåter, ofte hydrofoiler, som går i rute på sjøen.

Historie og kultur[rediger | rediger kilde]

Allerede i tidlig steinalder var Onegas bredder bebodd. Rundt hele sjøen bodde det tidligere folk som snakket språk beslektet med finsk. På Onegas strender har man funnet helleristninger. Hodeskaller fra steinalderen som er funnet på øyer i innsjøen har blitt koblet til finnenes opphav.

De rike skogene rundt Onega ga grunnlag for en stor celluloseindustri, men dette er i dag et økologisk problem for sjøen.

UNESCO's verdensarvstedKizji Pogost ligger på en av øyene i øygruppen Kizji i den nordre delen av sjøen. To storslåtte 1700-talls trekirker er hovedattraksjonen på friluftsmuséet over nordrussisk trearkitektur. Om sommeren er det daglige båtforbindelser til øya fra Petrozavodsk.

Seiling er en populær aktivitet på innsjøen. Det er en seilingklubb i Petrozavodsk. Det åpne russiske mesterskapet i seiling i cruiseryachtklassen har status som Den internasjonale Onegaregattaen i det russiske seilermijøet. Regattaen arrangeres av «Den russiske føderasjons statlige komité for fysisk kultur og sport» og av «Seilerføderasjonen for republikken Karelia».[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Озеро Онежское (Онего)». Russlands statlige vannregister (russisk). Besøkt 31. august 2015. 
  2. ^ http://www.gov.karelia.ru/Power/Committee/Sport/Regata/index_e.html

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]