Kårstø gasskraftverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kårstø gasskraftverk
Gasskraftverket kaarsto.jpg
Kårstø gasskraftverk under bygging.
LandNorge
RegionTysvær kommune, Rogaland
Prod.start2007
OperatørNaturkraft
Tekniske data
Effekt420
Årsproduksjon3500 GWh

Kårstø gasskraftverk
59°16′32″N 5°30′40″Ø

Kårstø gasskraftverk er et nedlagt gasskraftverkKårstø i Tysvær kommune i Rogaland. Kraftverket er av typen kraftvarmeverk med kogenerasjon, som vil si at det består av en gassturbin og en dampturbin som er kombinert med en varmegjenvinningskjele. Verket er eid av Naturkraft, der Statkraft og Statoil fra starten eier 50 % hver, og har ca. 35 ansatte.

Kraftverket ble satt i drift 1. november 2007. Anlegget til over 2 milliarder kroner har imidlertid ikke vært i kontinuerlig drift, pga. ulønnsomhet.[1] Verket har fått gratis utslippskvoter fra staten tilsvarende 1,6 millioner tonn CO2 fram til og med 2012. Etter kvoten er oppbrukt må verket kjøpe CO2-kvoter – noe som må innregnes i produksjonskostnadene.

Verket har en installert effekt på 420 MW med en virkningsgrad på 58–59 %. Utstyret er i stor grad levert av Siemens. Den forventede årsproduksjon er på 3,5 TWh noe som er ca. 3 % av elektrisitetsproduksjonen i Norge. Gassforbruket ved en normal årsproduksjon er 0,6 milliarder standardkubikkmeter, eller ca. 0,5 % av norsk gasseksport, som igjen vil føre til utslipp av ca. 1,2 millioner tonn CO2.

Byggingen av kraftverket har vært omstridt da det øker Norges utslipp av CO2. Det ble godkjent av SFT i 2000, og Statoil trakk seg ut av konsortiet i 2004. Kraftverket har installert renseanlegg for NOx og er klargjort for senere montering av renseanlegg for CO2. Det er planen at også Kårstøs CO2 skal kunne lagres i Utsiraformasjonen på samme måte med den deponeringen som Statoil og Gassnova utreder for Mongstad gasskraftverk.


Gasskraftverket på Kårstø ble i løpet av 2018 fjernet helt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]