Hopp til innhold

Kårstø gasskraftverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kårstø gasskraftverk
LandNorge
StedTysvær
Prod.start2. november 2007
Nedlagt2016
EierNaturkraft
OperatørNaturkraft
Tekniske data
Effekt420 megawatt
Årsproduksjon3500 GWh
Kart
Kårstø gasskraftverk
59°16′32″N 5°30′40″Ø

Kårstø gasskraftverk er et nedlagt gasskraftverkKårstø i Tysvær kommune i Rogaland. Kraftverket er av typen kraftvarmeverk med kogenerasjon, som vil si at det består av en gassturbin og en dampturbin som er kombinert med en varmegjenvinningskjele. Verket er eid av Naturkraft, der Statkraft og Statoil fra starten eide 50 % hver, og har ca. 35 ansatte.

Kårstø var en av de flotteste jordbruksbygdene i Nord-Rogaland, og fylkeslandbruksstyret i Rogaland motsatte seg Statoils planer om å bygge gassterminal akkurat der. Statoils fremstilling av tomten var basert på gamle foto som viste udyrket myrland og fjellknauser.[1]

Kraftverket ble satt i drift 1. november 2007. Anlegget som kostet to milliarder kroner, og felte Kjell Magne Bondeviks første regjering i mars 2000 da de stilte kabinettspørsmål,[2] har imidlertid ikke vært i kontinuerlig drift, pga. ulønnsomhet.[3] Verket fikk gratis utslippskvoter fra staten tilsvarende 1,6 millioner tonn CO2 til og med 2012. Da kvoten var oppbrukt, måtte verket kjøpe CO2-kvoter.

Verket har en installert effekt på 420 MW med en virkningsgrad på 58–59 %. Utstyret er i stor grad levert av Siemens. Den forventede årsproduksjon er på 3,5 TWh, dvs. ca. 3 % av elektrisitetsproduksjonen i Norge. Gassforbruket ved en normal årsproduksjon er 0,6 milliarder standardkubikkmeter, eller ca. 0,5 % av norsk gasseksport, som igjen vil føre til utslipp av ca. 1,2 millioner tonn CO2.

Byggingen av kraftverket har vært omstridt, da det øker Norges utslipp av CO2. Det ble godkjent av SFT i 2000, og Statoil trakk seg ut av konsortiet i 2004. Kraftverket har installert renseanlegg for NOx og er klargjort for senere montering av renseanlegg for CO2. Det er planen at også Kårstøs CO2 skal kunne lagres i Utsiraformasjonen, på samme måte med den deponeringen som Statoil og Gassnova utreder for Mongstad gasskraftverk.

Gasskraftverket på Kårstø som var Norges største, ble nedlagt i løpet av 2018. Gassturbinen ble skipet til Hamburg, kjøpt av Siemens som i sin tid bygget kraftverket. Det var også Siemens som rev det ned.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]