Hopp til innhold

Sandsfjorden (Suldal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sandsfjorden
LandNorges flagg Norge
Kart
Sandsfjorden
59°27′37″N 6°12′54″Ø

Sandsfjorden er en fjordarm av Nedstrandsfjorden og Boknafjorden i Suldal kommune i Rogaland. Fjorden deler seg senere i Hylsfjorden og Saudafjorden, og inn til botn av Hylsfjorden er den 47 kilometer lang. Inn til Sauda i botn av Saudafjorden er det 43 kilometer. Fra innløpet til stedet fjorden deler seg er den rundt 25 kilometer lang.[1]

Fjorden har innløp like nordøst for Foldøy, mellom Vardnes ved Hebnes og Jelsa på andre sida. Et stykke nordover ligger det flere små øyer midt i fjorden, skilt av flere smale sund. Den østligste øya er Berakvamsskorpa og mellom denne og fastlandet går Straumbergsundet. Midtsund ligger mellom Berakvamsskorpa og Kjølvikskorpa lenger vest. Vest for Kjølvikskorpa igjen ligger Bjørnavågen og Sjøbuholsvågen, begge rundt 500-700 meter lange. Nord for Kjølviksskorpa går Vatlandsvågen og Stokkvåg 2,5 kilometer innover landet og er nesten å regne som en liten fjordarm. Lengst nord i vågen ligger Reppsbygda, og herfra går Stokkavåg mot sørvest.

Nord for øyene snur Sandsfjorden rett mot øst, og møter så Ottøyna på sørsida. Rett nord for Ottøyna ligger bygda Marvik. Øst for Ottøyna snur Sandsfjorden først rett nordover, deretter rett østover og til slutt mot nordøst langs Løvanes. Ved Løvanestangen ytterst på Løvanes går Lovrafjorden sørover på østsida av neset. Lovrafjorden er smal og går 4,5 km sørover til Lovraeidet.

Et stykke nord for Løvanes ligger Sand, kommunesenteret i Suldal, på østsida av fjorden. Her går det ferje over til Ropeid på vestsida. Ropeid er et eid som bare er rundt 250 meter bredt på det smaleste. På andre sida av eidet ligger botn av Vindafjorden.

Like nord for Sand deler Sandsfjorden seg i Hylsfjorden og Saudafjorden. Hylsfjorden går 18-19 kilometer østover til Hylen og Hylsdalen, mens Saudafjorden går 16 kilometer nordøstover til Sauda.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sandsfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk