Sauda III

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sauda III
Sauda III kraftverk, Sør. .JPG
LandNorge
StedSauda
Prod.start1930
Nedlagt2008
EierSaudefaldene
OperatørSaudefaldene
Tekniske data
Fallhøyde249,0 meter
Effekt66,5 megawatt
Årsproduksjon485 gigawattime

Sauda III
59°38′40″N 6°22′07″Ø

Sauda III er et nedlagt vannkraftverk og et teknisk-industrielt kulturminne i Sauda kommune i Rogaland. Kraftverket er presentert i katalogen til Kulturminner i norsk kraftproduksjon, der en finner et utvalg med 27 kraftverk med nasjonal kulturminneverdi.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 1913 ble Aktieselskabet Saudefaldene stiftet som et heleid norsk selskap. Året etter ble det inngått en avtale med et datterselskap til det amerikanskeide Union Carbide Electric Furnace Products Company Ltd. om levering av strøm til de planlagte elektrokjemiske og metallurgiske fabrikkene i Sauda. Det første kraftverket, Sauda I, kom i drift i 1919, deretter Sauda II i 1922.

Sauda III[rediger | rediger kilde]

Sauda III ble bygget for å gi mer kraft til smelteverket og ble satt i drift i 1930. Kraftverket har Storlivatnet som magasin, og utnyttert et fall på 253 meter til fjorden. Fra dammen går det en tunnel på 7,3 km til et fordelingskammer, derfra går to rør i dagen ned til kraftstasjonen. Kraftstasjonen ble installert med tre francisturbiner fra Escher Wyss, hver med en ytelse på 24 MW.

Sauda III ligger like ved Sauda Smelteverk og utnyttet sammen med Sauda I og II et samlet fall på 750 meter. Sauda III er tegnet av arkitektene Bjercke og Eliassen i art deco-stil[1].

Kraftverket ble ombygd og modernisert flere ganger, helt fram til det ble nedlagt i 2008. Bygningen var nære ved å bli revet, men er nå vernet. Vannet benyttes nå i Sønnå kraftverk Lav.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]