Kogenerasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Detalj fra kraftvarmeverk med kogenerasjon i Italia.
Longyear Energiverk på Svalbard er et kraftvarmeverk som leverer fjernvarme.

Kogenerasjon (engelsk: cogeneration) er en form for energigjenvinning innen energiproduksjon som innebærer at et varmekraftverk utnytter og leverer to ulike typer energi til markedet. Såkalte kraftvarmeverk fanger eller gjenbruker varmeenergien i produksjonen, og leverer denne til eksterne kunder som fjernvarme. Kogenerasjonen i et slikt tilfelle innebærer leveranse av både elektrisitet og fjernvarme. Dersom det leveres energi i tre ulike former til eksterne brukere – elektrisitet, kraftvarme og kuldeenergi – snakker vi om trigenerasjon, eller mer generelt polygenerasjon om utnytting og leveranse av mer enn to typer energi. Den første som utnyttet prinsippet var Thomas Edison i sitt kraftverk Pearl Street Station i New York fra 1882, som leverte både kraft og varme.

Kogenerasjon skjer ved at et varmekraftverk nytter én eller flere kogenerasjons-turbiner eller Combined-cycle Gas Turbin (CCGT), som gjenvinner varmen og gjenbruker den enten til ytterligere kraftproduksjon i kraftverket, eller i ekstern fjernvarmeleveranse. Dette gjør at virkningsgraden til anlegget øker fra ca. 30–40 % til rundt 90 %. Levering av kraftvarme som holder 80 til 130 °C bygger på at det finnes fjernvarmenett som kan ta imot den varmen som blir til overs ved produksjon av elektrisitet. Fjernvarme er svært vanlig i Danmark, Finland, Nederland, Tyskland, Øst-Europa, Canada og deler av USA som har kaldt klima. På engelsk kalles dette Combined Heat and Power (CHP).

I miljøperspektiv kan kogenerasjon øke effektiviteten av kraftverk og dermed redusere utslippene fra fossile brensler. EU har inkludert kogenerasjon i sin energipolitiske strategi.[1] I EU stammer 11 % av elektrisiteten fra kogenerasjon og det reduserer kullfrorbruket.[2] Flere EU-land har ambisiøse mål om å øke kogenerasjonen.

Kogenerasjon oppnås vanligvis i kullkraftverk og oljekraftverk, men i de senere årene har mange kogenerasjonsanlegg begynt å konvertere til fornybar energi som torv og biobrensel.

Longyear Energiverk i LongyearbyenSvalbard driver kogenerasjon og leverer fjernvarme til hele tettstedet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dette nedfelles i EUs kogenerasjons-direktiv 2004/08/EC.
  2. ^ COGEN Europe News Arkivert 1. januar 2009 hos Wayback Machine..